Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rådis" hade brådis

Annons

-Det här är aldrig lätt. Men i dag har det fungerat klanderfritt från start till mål, konstaterade han i depån på I13:s kaserngård efter de sex specialsträckorna som han behövde drygt 32 minuter för att avverka.

Närmast att hota var Andreas Eriksson i en Ford men Thomas ledde från start till mål. Differensen efter den första sträckan var fyra tiondelar. I mål skiljde 6,4 sekunder.

Thomas hade kontroll på läget hela dagen och kunde anpassa körningen efter det:

-Det gick kanske inte riktigt fullt i alla lägen. Kör man för fullt ökar ju också riskerna konstaterade han.

Thomas hade inget att anmärka på vägarna runt Falun:

-Det var ordinära skogsvägar. Men det blev nog lite löst för dem längre bak. Det har nog inte gått så många bilar på vägarna tidigare, säkert mest jägare och bärplockare.

Däremot hade han vissa synpunkter på att Faluns SM-rally bara var en endagstävling:

-Det här var det kortaste SM-rally jag kört. Det är en nackdel när det är så kort. Det blir mycket dötid och mycket tid på transporterna.

I och för sig har han förståelse för att huvudsyftet med endagstävlingar är att göra sporten billigare.

-Men SM är ändå det största här hemma och då borde det vara tävlingar över två dagar.

-I alla fall borde det vara något litet på fredagskvällen så att man kan sova på det goda eller det dåliga man gjort och sedan gå upp klockan sex och ladda för nästa dag, tillade han.

Årets SM-guld är det tredje för Thomas. De två första tog han 1991 och 1996.

Inte många kanske med tanke på hans kapacitet, men så var han ju också borta från 1996 till i fjol. De åren satsade han på en internationell karriär.

Den har han lagt på hyllan. När det gäller rally. En ny utmaning har han dock hittat i rallycrossen. Så nu får Kenneth Hansen och Per Eklund se upp. Thomas har redan kört en SM-deltävling i år och då var han tvåa efter Per Eklund.

- Jag körde rallycross för en så där 15 år sedan, berättade Thomas.

Närmast på programmet står en SM-tävling i Strängnäs i början på september. Sedan kanske det också blir två EM-tävlingar i Europa:

-Hur det blir med det vet jag inte riktigt. Grejorna är inte riktigt klara än och jag vill inte åka utomlands för att köra B-final. Då är det lika bra att stanna hemma, sade Thomas som rattar en Hyundai när det handlar om rallycross.

BENGT KARLSSON

Mer läsning

Annons