Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Puttern som hittar linjen

Annons

"The One" är puttern som ska revolutionera den konservativa golfsporten.

Med en smart konstruktion och med hjälp av armens naturliga pendelrörelse ska golfbollarna hitta den rätta linjen till hålet.

Bengt Frejd från Grängesberg är en av innovatörerna bakom klubban och han tror att golfvärlden är redo för förändring.

- Det är som Boklövs V-stil i backhoppning. När han började var det ingen som förstod vad han gjorde. Nu använder alla den tekniken.

På en gräsmatta i Disponentparken i Grängesberg visar Bengt Frejd hur man puttar med "The One".

Tekniken har inte mycket gemensamt med den som golfarna använder idag. Sidledsrörelsen är borta och ansiktet är riktat mot målet.

- När en golfare ställer sig för att putta gör han det "sideways". Men det är onaturligt.

- Jämför med andra sporter. Om vi skulle kasta pil och jag skulle be dig ställa dig med sidan mot tavlan. Du skulle tycka att det var helt fel. Eller ta bowling. Det är likadant. Inte siktar man med sidan mot, säger Bengt.

"The One" är egentligen två klubbor. En kort enhandsputter och en längre där man använder båda händerna. Till båda klubborna använder man armens pendelrörelse.

Arbetet med att ta fram klubban har varit allt annat än enkelt. Idén är tio år gammal och sedan dess har Bengt och en kollega skapat mängder av prototyper som reviderats om och om igen.

Bara att hitta precis rätt tyngd i klubbhuvudet har varit ett komplicerat jobb.

Ändå återstår kanske den svåraste uppgiften - att få golfspelarna världen över att överge det gamla beprövade sättet att putta och börja använda "The One".

- Man brukar säga att golf är konservativt, men allt är ju konservativt! Det finns alltid ett inneboende motstånd till förändringar.

När det gäller "The One" kan motståndet försvinna över en dag - om en spelare på någon av de stora tourerna börjar använda klubban.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons