Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken lyfte Mathias Fredriksson

Annons

Mathias Fredriksson hade redan innan loppet säkrat den totala segern i världscupen och nu var det dags för ett blött och slitsamt lopp.

Hur motiverar man sig då?

- Det var den härliga publiken och känslan av att åka på hemmaplan som motiverade mig, säger Mathias, sedan han avslutat världscupsäsongen med en seger i Skidspelen.

Det är fint att vinna i Falun. Det tyckte Mathias Fredriksson därför mobliserade han alla sina krafter för att få bästa tänkbara avslutning på världscupen.

- Efter tävlingen i Lahtis visste jag att man var i bra form. Det bidrog till känslan att jag verkligen ville vinna den här tävlingen. Dessutom bidrog den här härliga publiken till att det inte var några problem med motivationen, säger Mathias, som också ville få ytterligare en anledning till att fira totalsegern i världscupen.

Och som han åkte. På den inledande tunga klassiska åkningen klarade han av att hänga med, tungt att det var riktigt kämpigt när snön blev vatten.

På den avslutande fristilen visade han mästartakter. När konkurrenterna fick negativa tankar om orken, var det Mathias som tänkte positivt, gjorde ett rejält ryck som sedan resulterade till en defilering mot segern.

Samtidigt fick han ett härligt stöd av de 11 000 åskådarna på Lugnet som stortrivdes i solen när svensken utklassade resten av världen.

- Det var verkligen en skön känsla att åka mot mål som segrare, berättar Mathias.

Bakom honom hade norrmannen Frode Estil och Jörgen Brink en kamp om andra platsen.

- När jag hörde att en svensk ledare skrek åt Brink att ta vänstra spåret på upploppet var det naturligt för mig att ta just det spåret. Jag får tacka svenskarna, säger tvåan Frode Estil och skrattar.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons