Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken lockade "Bjärred" till allsvenskan

Annons

Tyskt ligaguld med Bayern München för några år sedan - till jakten på allsvenskt guld med Malmö FF.

En elva år lång fotbollsresa i Europa är slut. En ny har brakat i gång för "Bjärred", och nog var det många fotbollsintresserade som blev överraskade när Malmö FF kunde hissa flaggan för den meriterade hemvändaren.

Uppmärksamheten blev total.

Efter en skånsk visit förra sommaren kom den första tanken på att spela i allsvenskan igen.

- Jag såg derbyt mellan MFF och Helsingborg, och det var fullsatt och härlig stämning. Helt annat än när jag spelade senast, då det satt några tusen på läktarna. Nu är det publikfester. Det är stimulerande och det är så man vill ha det som fotbollsspelare. Bättre läge att återvända finns inte, säger Patrik Andersson.

Hemma i arcelona mognade tanken till beslut. Han hade hamnat på bänken och spelade bara enstaka matcher. Att avsluta fotbollskarriären vid sidan av planen kändes inte bra. Särskilt som han var frisk och pigg efter en skadefylld period.

En annan av årets återvändare trodde inte att hans jämngamle landslagskamrat skulle bli allsvensk igen.

- Nä, lite överraskad blev jag, eftersom Patrik har varit i så många stora klubbar. Jag trodde inte att han var intresserad av allsvenskan. Men han var väl sugen, liksom jag, på att uppleva att det är så bra drag på fotbollsarenorna här hemma, säger Niclas Alexandersson, tillbaka i IFK Göteborg igen efter åren i England.

Lite längre ner på allsvenskans västra kust ligger Landskrona. Stans stolthet, Bois, har också en återvändare med landslagsmeriter i årets trupp.

Jörgen Pettersson ville visserligen till sin gamla klubb Malmö FF. Men han slog ner bopålarna i Häljarp utanför Landskrona och gjorde tre mål i den första träningsmatchen och får bli en attraktion i sin nya allsvenska klubb i stället.

"Bjärred", Niclas Alexandersson och Jörgen Pettersson.

Tre profiler som ger lyster åt allsvenskan 2004. (TT)

BO HARMBY

Mer läsning

Annons