Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisad Anneli leder succélandslag

/
  • Förbundskaptenen för det svenska orienteringslandslaget, Anneli Östberg, har haft exempellösa framgångar under 2011. Nu förbereder hon och de aktiva sig inför bland annat EM i Dalarna i sommar.
  • Individen i centrum, det är kring den tesen som Anneli Östbergs ledarskap bygger mycket på och har gett landslaget dess framgångar.

Tio VM-medaljer, totalseger i världscupen och en konsekvent mental plan.
Så tog orienteringens förbundskapten Anneli Östberg, 45, åter sporten in i det svenska folkhemmet.
– Bara bemötandet hos allmänheten tolkar jag som att vi har fått högre status, säger Östberg

Annons

Vi backar bandet till decennieskiftet 80- 90-tal.

Numera leksandsbon, Anneli Östberg, jobbade som gymnastiklärare i västerdalarna.

Samtidigt tävlade hon på elitnivå.

Den mystiska orienteringsdöden, twar, höll på att knäcka sporten.

– Det var otroligt tufft. Jag blev kallad till Skinnskatteberg för att leta efter en kompis till mig, en kille som inte hade kommit hem, säger hon och fortsätter:

– Jag minns hur vi gick och lyfte på granar och veta att man går och letar efter en nära vän...

Vännen hittades vid en myr – avliden.

– Vi hade tränings- och tävlingsförbud under en period, minns Anneli.

Något riktigt svar på vad som egentligen orsakade "orienteringsdöden" har aldrig kunnat ges, men har kunnat relateras till att man har gått på med träningen för tidigt efter sjukdom.

– Det jag vet är att det idag är stor skillnad mot när vi höll på. De aktiva är otroligt medvetna om att låta bli att träna när man har halsont och feber.

En attitydförändring har dock kunnat skönjas.

– Däremot kan jag tycka att det svänger lite om de yngre som nu kommer upp. Nu har det gått så lång tid att, om de ens vet om det, så är det någon historia långt tillbaka i tiden. Det gör inget att det påminns och lyfts upp igen och kroppen ska man ta hand om.

Men kroppen i all ära.

Det är kring det mentala Anneli brinner för och som också har tagit landslaget till exempellösa framgångar 2011.

Tillsammans med Håkan Carlsson har de, med ett delat ledarskap, skapat världens bästa landslag och så sent som förra veckan tilldelades duon TT:s (Tidningarnas Telegrambyrå) stora ledarpris.

De tio VM-medaljerna i Frankrike var det främsta som en svensk trupp någonsin har gjort och till det kan läggas även Helena Janssons seger i den totala världscupen.

Framgångsformeln?

Individen sätts i fokus och att möta dem i deras värld.

– Det är så lätt att bara säga att man ska möta en individ.

Vad det, enligt Anneli Östberg, handlar om är att få en förståelse och helhetsbild över vissa situationer där hjärnan kan ställa till det för den aktiva.

– Du kommer fram till mig och säger: Fan Anneli, jag har märkt att när jag springer och någon kommer ifatt mig så blir jag stressad och börjar bomma. Då kan jag inte direkt börja smida mina planer utan jag måste verkligen möta dig. Hur tänkte du då och varför vill du göra något åt det? Därefter kanske jag har kompetens för att möta det som stör dig.

En av kommande säsongs höjdpunkter är EM i Dalarna.

Något resultatmål har inte satts upp och kommer så heller inte att ske.

– Det är bara att gå till sig själv. Vill jag att de aktiva ska tro och tänka att gör jag gör mitt bästa på mitt jobb? Har du någonsin gått till ditt jobb och tänkt att i dag ska jag sabba? Det finns ju inte på världskartan. Klart att man gör sitt yttersta, utvecklar Anneli.

– Jag och Håkan försöker göra ett så gott jobb som möjligt och så räcker det så långt som det räcker. Våra aktiva gör sitt bästa – det vet vi. Slår någon oss, vad mer kan vi göra...?

Anneli Östbergs kontrakt går ut vid årsskiftet.

Vad som därefter händer är oklart.

– Vi får se vad som händer, det är lite spännande och jag tycker om när jag inte vet hur det slutar.

Mer läsning

Annons