Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för ny orienteringsgren i Idre

Annons

- Ett riktigt styrkeprov där löptiden kommer att liga runt två timmar för damerna och två och en halv timme för herrarna, säger tävlingsledaren Olle Westblad.

Distansen, som är cirka 25 kilometer lång, är aldrig tidigare testad och det blir enda gången under säsongen den kommer att springas.

Den ultralånga distansen genomförs med masstart och fyra så kallade "gater" utplacerade efter banan.

- Du kan likna det vid de snören som dras i Vasaloppet. Flera löpare kommer alltså att plockas av banan efter hand, förklarar Westblad.

Meningen är att minst 60 orienterare ska ge sig ut den sista milen för att det ska kunna säkerställas att 40 tar sig i mål, eftersom det är just de 40 främsta som erhåller världscuppoäng.

Den ultralånga distansen avgörs på söndagen och två dagar innan, på fredagen, avgörs medeldistansen.

Även den tävlingen med en i världscupsammanhang ny utformning.

- Orienterarna kommer att starta i par med 30 sekunders mellanrum. Den ena börjar med a-slingan och den andra med b-slingan, sedan byter de slinga med varandra. Tävlingen avslutas med att alla springer c-slingan gemensamt.

Medeldistansen börjar med kvaltävlingar på förmiddagen och de 18 bästa från var och ett av de tre heaten går vidare till finalen på kvällen.

Totalt räknar tävlingsledningen med att cirka 250 orienterare, 100 damer och 150 herrar, från cirka 30 nationer kommer att delta i världscuptävlingarna.

- Men betydligt fler kommer att finnas i Idreområdet det här veckoslutet. Svenska Orienteringsförbundet kommer att arrangera ett ungdomsläger och dessutom anordnar Bosse Lindwall en orienteringsvecka. Vi räknar därmed med upp emot 2 000 orienterare på plats.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons