Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Postgirots framtid hotad efter huvudsponsorns avhopp

Annons

Efter 21 år som huvudsponsor för Sveriges största cykeltävling hoppar Postgirot Bank och ägaren Nordea av sponsringsavtalet med Svenska cykelförbundet.

Det innebär att Postgirot Opens framtid är hotad.

- Risken finns. Men vi jobbar för att hitta andra lösningar, säger cykelförbundets generalsekreterare Björn Mattsson till TT.

Nordea, som sedan december 2001 äger Postgirot Bank, motiverar beslutet med att man i framtiden vill koncentrera profileringen till fyra sporter med stor nordisk bredd - fotboll, tennis, golf och alpint.

Det betyder att cykelsporten inte ingår i företagets marknadsföringsplaner.

- Det är sagt att man ska inrikta sig på sponsring på nordisk nivå eller lokalt. Sponsringen av cykelförbundet är nationell och stämmer inte överens med strategin, säger Postgirot Banks vd Per-Eric Skotthag till TT.

Enligt Skotthag har beslutet ingenting att göra med de -senaste årens många dopningsavslöjanden inom den internationella cykelsporten.

- Inte alls. Vi tycker att Svenska cykelförbundet har varit lyhört när det gäller dopningen. De har säkra tester och har gjort ett gott jobb med att hålla problemen borta från svensk cykel.

Men även om just Nordeas beslut inte har med dopningen att göra, så kastar de senaste årens skandaler ändå en stor och mörk skugga över sporten även i Sverige. I jakten på en ny huvudsponsor till nästa år är dopningsavslöjandena ett handikapp.

Ett alternativ kan vara att tävlingen läggs på is nästa år för att ge förbundet tid att hitta en ny huvudsponsor.

som Björn Mattsson, cykelförbundets generalsekreterare, redan tänkt på.

- Vi har en möjlighet att ändå behålla tävlingens klassificering och datum i tävlingskalendern om vi skulle behöva göra ett uppehåll, säger Mattsson.

Det skulle i så fall vara första gången som Postgirot Open inte avgörs sedan starten för 21 år sedan.

Viss sponsring 2003

I Postgirot Banks och Nordeas avtal med Svenska cykelförbundet ingick också sponsring av övrig verksamhet inom cykelsporten i Sverige. Den delen av avtalet sägs upp inför 2004 men kommer att fortlöpa under 2003.

- Det innebär att vi kan bedriva den övriga verksamheten som planerat medan vi jagar en ny sponsor, säger Ulf Näslund.

Hur mycket pengar sponsoravtalet har inneburit vill cykelförbundets ordförande inte uttala sig om.

- Det är en del mellan Nordea och oss och ingenting som jag vill avslöja, säger han.

Jakob Sillén/TT

Mer läsning

Annons