Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posa nobbar SM-finalen

Annons

- Men vi bojkottar inte SM. Vi har bara gett våra platser till yngre svenska isracingförare så att de ska kunna få uppleva ett svenskt mästerskap, säger Stefan Svensson till Örnsköldsviks Allehanda.

- Det här är mitt och Posas beslut. Vi har inte uppmanat andra förare att hoppa av SM, tvärtom. Med oss ute ut bilden så får andra förare chansen.

Posa och Stefans beslut att inte köra SM-finalen grundas på det sätt som SM-finalen körs i år. SM har blivit en öppen tävling med sex inbjudna utlänningar. Sex svenska förare är förhandsnominerade, däribland Posa och Stefan, och de återstående fyra platserna har fördelats via en kvaltävling mellan övriga svenska förare.

Dessutom är de båda förarna kritiska till hur beslutet kom till om den nya utformningen av SM-finalen.

- Det här togs upp som ett förslag i april. Alla svenska förare skrev under en protestlista men när det var dags för höstmötet hade Svemo och Funbo bestämt att det skulle bli så här, säger Stefan Svensson.

Det är Upplandsklubben Funbo som arrangerar SM-finalen. Klubben vill inte arrangera ett SM med enbart svenska förare. Då blir kvalitén på tävlingen för dålig.

Funbo har fått stöd för den tankegången från Svemo, Svenska motorcykelförbundet.

- Just nu finns ingen bredd alls i svensk isracing. Nu kör vi den här SM-finalen på prov och sedan får vi utvärdera det här, säger Svemos ordförande Jan Alkebring till Örnsköldsviks Allehanda.

Som i övrigt tycker att Posa Serenius och Stefan Svensson agerande är oerhört barnsligt.

Och några övertalningsförsök planerar Jan Alkebring inte:

- Vi kommer däremot att tala om vilka konsekvenser deras agerande får för svensk isracing. I dag har vi i runda slängar bara 35 licensierade isracingförare. Vi måste göra sporten mer populär.

BENGT KARLSSON

Mer läsning

Annons