Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Renäng vann igen

/
  • Vanlig syn. Morasonen Nicklas Axelsson i dragposition i klungan. Nicklas fick göra i stort hela jobbet när de försökte komma i kapp utbrytarna från Cykelcity.
  • Ja, där satt den. Petter Renäng vann SM på Sollerön 2004. Nu kan också lägga till en ”riktig” seger i Solleröloppet.
  • Gick på knock. Förre landslagsboxaren Sara Mustonen, CK Valhall, gick på knock i både Solleröloppet och Soldvarvi.
  • Segrarens lön. Solleröloppets vinnare Petter Renäng tillsammans med kranskullan Ida Erkers i det gröna, eller rättare sagt i det gula.

Annons

Petter Renäng ser ut att trivas bra på Sollerön.

2004 nådde han sin största framgång i sin cykelkarriär just på Sollerön när han blev svensk mästare.

- Jag kände mig grymt stark i dag. Märkligt att man gör det här på Sollerön, säger Petter.

CK Cykelcity kom med tio starka kort till start. Och de enda frågorna var egentligen vem av killarna som skulle vinna och skulle proffset från Mora, Nicklas Axelsson kunna utmana. Det kunde inte Nicklas - ensam.

- Det vore skamligt om vi inte kunnat utnyttja övertaget. Vår taktik var att ha minst två man som gick i väg varje gång, säger Petter Renäng.

Attackerna började direkt. Nicklas Axelsson gjorde det första försöket. Men han fick inget utrymme. Direkt var det röd/vita Cykelcityåkare honom i bakhjulet.

Så höll det på fram till backarna utanför Orsa. Då fick Petter Renäng och Robert Österling luckan som höll ända hem. Som mest hade de ett försprång på över tre minuter, och som minst en och en halv minut.

Bakom utkristalliserade sig en klunga på 22 man och den som anförde jakten var Nicklas Axelsson. Han var i stort sett den ende som hade kapacitet att utmana gänget från Cykelcity. Men ensam mot tio man var det en hopplös uppgift.

- John Nilsson gjorde ett bra jobb så länge han orkade, så jag behövde inte ta allt själv. Jag är imponerad att John var så pass stark med tanke på hur lite han tränat, säger Nicklas som också insåg det nästan omöjliga i situationen.

- Det var svårt i dag. Jag hamnade i box play. Jag ville vara med i täten från början, det var min chans. Men det blev bara att jaga och jaga. Ensam mot tio man går inte, säger Nicklas och tillägger:

- Jag fick inte mycket hjälp av de andra i klungan, förutom John så länge han orkade. Det tar på krafterna och ligga och dra själv hela tiden, menade Nicklas som ändå inte var allt för besviken.

- Det här var en bra genomkörare inför SM kommande helg. I fjol vid den här tiden var jag helt slut. I år känner jag mycket starkare, säger Nicklas som slutade på en elfte plats.

I SM räknar Nicklas med att det kommer att bli en annan körning när alla proffs kommer till start.

- Jag tror inte att Cykelcity kommer att dominera lika mycket där. Men det är klart då kommer Tomas Lövkvist och Johan Lindgren in i deras lag, så det blir nog tufft, säger Nicklas och gör sig redo för att cykla hem till Isunda för lite mat och vila hos föräldrarna.

Damernas elitklass fick se en före detta boxare, och numera cykelproffs i Italien, högst upp på prispallen. Sara Mustonen var klart starkast i en grupp om fyra åkare som gjorde upp om segern på upploppet.

- Det kändes bra i dag, och Skeerbackarna passar mig perfekt, säger Sara som har ett förflutet som landslagsboxare och ett par SM-medaljer på meritlistan från boxningsringen.

Men nu är boxningshandskarna kastade och utbytta mot cykelhandskar. Sara lyckades få ett proffskontrakt i Italien redan efter första året som tävlingscyklist. För henne som för de allra flesta som kört Solleröloppet väntar SM i Uppsala i veckan.

Och efter SM väntar en ny utmaning.

- Jag kommer troligtvis att köra damernas Giro d´ Italia, avslutar hon.

Mer läsning

Annons