Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petra chockade alla

Annons

Petra Thomasson var lovande som junior i hemmaklubben Ulricehamns OK. Gymnasievalet var enkelt då hon kom in på orienteringsgymnasiet i Eksjö och det skulle bli en plattform för fortsatt utveckling som orienterare.

Det blev precis tvärtom.

Det blev för mycket träning och för mycket fokusering på idrotten och Petra drabbades av svår idrottsanorexi. I stället för att kämpa för bättre kondition och bra resultat blev det en kamp för livet.

Petra vann kampen och efter att steg för steg närmat sig elitidrotten igen kom igår den stora revanschen.

- Det är väl någonting sådant här jag drömt om när jag kämpat med min sjukdom men jag kunde aldrig tro att jag skulle vinna en individuell SM-medalj, säger Petra som fick en perfekt resa med landslagsstjärnan och barndomskompisen från Ulricehamn, Jenny Johansson.

- Vi har haft samma gaffling hela vägen och visst har Jenny legat före det allra mesta. På sista slingan kom vi också ihop med Simone (Niggli-Luder) och då var det hon som hade kommandot, förklarar Petra som tidigare visat sig stark med gemensam start, inte minst i stafettsammanhang.

- Löpningen är min styrka. Jag har inte tränat orienteringsteknik på allvar under de åren jag var sjuk och det känns att det krävs mer av den varan om jag skall ta ett steg till individuellt.

Tredjeplatsen och SM-bronset ger förstås mersmak inför framtiden.

- En sådan här dag känns det som att det trots allt är värt att kämpa på med orienteringen. Det ger mersmak och kanske skulle det gå att komma någonstans även individuellt, säger Petra.

Nära segern var inte Thomasson, trots att det bara var nio sekunder upp till Simone Niggli-Luder som tog guld. Schweiziskan hade en växel till att sätta in gentemot Johansson och Thomasson från näst sista kontrollen.

- Det blev lite struligt vid näst sista kontrollen och jag kom sist iväg därifrån, då var det kört. Ska jag vara ärlig vet jag ändå inte riktigt om jag hade velat vinna. Simone och Jenny har gjort det stora jobbet idag och jag är jättenöjd med att bli trea, säger Petra.

Favoriterna Engstrand och Höjsgaard kunde summera dagen med en fjärde- och en sjundeplats efter lite för många misstag i den tuffa västerbottenterrängen.

Eva Svensson sprang nämligen mycket starkt och knep silvret i damjuniorklassen. Svensson hade korn på vinnaren Elin A Skantze från Järla men kunde inte riktigt täppa till innan upploppet.

- Jag låg först ett tag på sista varvet men Elin gick förbi och var nog lite bättre på slutet. Jag är jätteglad för silver, strålar moratjejen.

HENRIK ERICKSON

Mer läsning

Annons