Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter har kommit hem

Annons

I mitten av maj var det "kris i AIK" enligt vissa delar av kvällspressen. Peter Larsson var "kaptenen som lämnade det sjunkande skeppet före gnagarna".

Nu känns den ibland infernaliska stämningen på Råsunda väldigt avlägsen.

Peter Larsson har kommit hem.

Hem till den sommaridylliska villa en halvmil utanför Falun som han egentligen aldrig ville vara borta från.

Här finns inga krav och inget mediatryck. Inga spelare som inte presterar och inga supportrar som vädrar sitt missnöje.

- Du ser ju själv... Det är som att vara på landet. Lugnt och stilla. Visst sjutton är det skönt att vara här, säger Peter Larsson.

Det hade varit väldigt enkelt att beskriva honom som en man som underskattade kraven och svårigheterna med jobbet i AIK.

En tränare som till slut knäcktes under tyngden.

Men det vore fel.

- Redan när jag blev övertalad att ta jobbet var jag ju tveksam, just eftersom jag visste vad det innebar. Men det man inte får glömma är att den största delen av den här tiden var väldigt rolig. Det som var tråkigt var ju när inte resultaten gick som de skulle och tiden precis kring det. Men det var inte så att jag gick och mådde dåligt under våren - jag hade skoj.

Till slut fanns det två huvudanledningar till att Peter Larsson ändå valde att kliva åt sidan.

Den ena var att jobbet i Stockholm tog för mycket tid ifrån familjen i Falun.

Den andra var att klubbens resultat helt enkelt varit för dåliga. Larsson förklarade att han tyckte att det var bäst att ge föreningen tiden under sommaruppehållet för att slå in på en ny kurs.

- Nu har jag hunnit få lite distans till beslutet och det viktiga är att jag känner precis likadant nu som jag gjorde då. Jag tog mitt ansvar för de dåliga resultaten. Det var inte ett fegt beslut, utan det var rätt beslut.

Men för att vända på frågan, var det då fel beslut att acceptera jobbet från första början?

- Ja. Med facit i hand så skulle jag aldrig låtit mig övertalas. Det är inte så att jag ångrar mig för egen del, men det var inte den bästa lösningen för AIK vid den tiden.

Två dagar efter att Larsson lämnat sitt besked började det gå rykten.

Den egentliga anledningen till att han valde att lämna AIK skulle varit att han blivit fysiskt hotad av AIK-huliganer, den så kallade "Firman".

- Jag träffade dem, men den här gången var det så att vi bara diskuterade. Vissa delar av massmedia ville väl ha det till lite mer än vad det var, eftersom både Stuart Baxter och vissa spelare verkligen har blivit attackerade förut. Och det visste jag ju när jag bestämde mig för att möta dem, att tar jag inte snacket med dem så står de förmodligen och väntar på mig i farstun en dag när jag kommer hem.

För en utomstående låter det väldigt märkligt att konstaterat våldsamma supportrar överhuvudtaget får möjligheten att föra såna här diskussioner.

- Visst. Och det är ju inte så att de ska få en särbehandling bara för att de är så heta. Men till viss del kan jag förstå deras frustration och hur mycket de verkligen brinner för fotbollen. Och det kanske inte alla spelare har gjort. Det supportrarna inte accepterar är spelare som inte ser ut som att de försöker - och när det tar emot och går tungt i en match så kanske det är vissa på plan som glömt bort vilka som betalar deras löner.

Peter Larsson har inte vänt fotbollen ryggen på något sätt.

Han följer med i det mesta.

Både pojk- och landslagsfotboll.

Både AIK och Brage.

- Jag kan se en del likheter med klubbarnas läge. Precis som i AIK verkar problemet i Brage vara att det begås för många individuella misstag och att de äldre spelarna inte klarar av att hålla i de yngre.

Under sommaren har han pratat med Brages klubbdirektör Bosse Persson.

Men han är inte aktuell för att träna laget.

I alla fall inte än.

-Bosse ville egentligen bara låna min erfarenhet kring spelare jag känner när han funderar kring nyförvärv. Vad gäller tränarfrågan så tycker jag att de ska fortsätta med Sergei Prigoda. Han är en riktigt bra tränare, och det skulle bara var dumt att riva upp i klubben just nu.

Men i framtiden?

- Man ska ju aldrig säga aldrig. Jag känner inga som helst behov av att göra karriär som fotbollstränare. Men om det blir så att Brage verkligen hamnar i ett läge där de har problem och inte vet vad de ska göra så... får vi väl se då.

ERIK NIVA

Mer läsning

Annons