Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per har målen klara

Annons

Uppmärksamheten är alltid stor kring Per. Vistelsen i Idre är inget undantag.

Det dröjer inte länge från det Per visar sig, tills att han är omsvärmad av unga autografjägare.

Alla får sitt.

Men när, som fallet är nu, Per haltande tar sig fram, då blir om möjligt uppmärksamheten än större.

- Det är ingen större fara. Jag slog i stortån i en stubbe under det andra träningspasset här i Idre, så jag tvingas hålla igen lite de närmaste dagarna.

Hur har försäsongen annars varit?

- Inte 100-procentig. Jag har dragits med lite småskavanker och det har väl inte gått enligt ritningarna, om man säger så.

Stör det dig?

- Det sätter säg väl lite i "knoppen" när det inte går som man vill, men förhoppningsvis ska det väl inte störa längre fram.

Per följer i stort sett samma upplägg som tidigare försäsonger, men har valt att minska ner på den totala mängden en aning.

- Timmar handlar det om. Vissa perioder har jag nämligen märkt att jag kanske varit för nedtränad, och att återhämtningen tagit för lång tid. Därför har jag valt att kapa timmar, förklarar han.

Går det lättare att motivera sig för en tung försäsong, när man varit med ett tag och skördat stora framgångar som du?

- Jag skulle vilja säga att för varje år som går, så vill jag att allt mer ska vara perfekt. Sedan blir jag mer och mer bortskämd också. Men jag vet vad som krävs för att ligga på topp, och det är motivation nog för mig. Men visst har jag också dagar när det mesta känns tråkigt och allt tar emot.

Vad värderar du högst? Ett VM-guld eller en seger i den totala världscupen?

- Att vinna världscupen är stort, att vinna ett VM-guld är också stort. För mig är båda sakerna viktiga och jag vill både vinna VM-guld och ta hem den totala världscupen. Men tvingas jag välja så tar jag ett VM-guld i första hand.

Vad var bäst respektive sämst förra säsongen för din del?

- Bäst var naturligtvis att jag kunde ta hem den totala världscupsegern för andra året på raken.

- Sämst, att jag inte fick någon OS-medalj. Jag själv var sjuk och sedan hände andra saker som fick en att tappa gnistan.

Med lite distans till det hela. Hur ser du på dopningsavslöjandena i OS?

- Det är tråkigt att ha med fuskare att göra. Jag är också kritiskt till att de avslöjade fick behålla sina tidigare medaljer tagna under OS. De borde fått lämna tillbaka dem.

Kan skidsporten bli ren igen?

- Jag hoppas att vi inom en snar framtid kan tävla på samma villkor igen. FIS har ju lovat att satsa hårdare på dopningskontroller, och metoderna att avslöja dopade förfinas ju också allt mer.

Kommer du att köra några sprintlopp i vinter?

- Någon tävling kanske det blir, men det är inget jag satsar på.

Den nya tävlingsformen double pursuit, som ni prövade för första gången i Falun i mars, finns redan med på VM-programmet. Din kommentar till det?

- Jag tycker det gått för snabbt. Det finns inga riktigt utarbetade rutiner kring den tävlingsformen ännu, och jag tycker därför att man kunnat lugna sig.

- Dessutom är det så att flera av oss åkare i världseliten vill ha tillbaka den gamla jaktstartformen, med tävlingar skilda dagar, men oss har de inte lyssnat på. Men FIS (Internationella skidförbundet) kör sitt race, och verkar inte bry sig om vad vi åkare tycker.

Vad ska vi hoppas på av det svenska skidlandslaget i vinter?

- Svårt att säga så där, men jag tycker i alla fall att vi har förutsättningarna att få en större bredd på toppen. Anders Södergren kommer säkert att utvecklas ytterligare, och Jörgen Brink har fått vara helt frisk nu. Sedan finns det andra i det yngre gardet, som Fredrik Östberg och Mats "Hulån" Larsson, som kommer att göra sig hörda.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons