Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna ska hjälpa stora talanger

Annons

Rallyförbundskapten, och ansvarig för satsningen på rallysidan, är Fredrik Eljas.

- Jag tror att det här är en absolut nödvändig satsning, säger han. Vi har inte alls haft samma återväxt på framgångsrika rally- och formel 1-förare som till exempel Finland.

Men samtidigt vill han poängtera att det inte handlar om att ösa ut pengar till alla som tror sig kunna bli nästa storstjärna inom rally eller Formel 1.

- Nej, ungdomarna får fortsätta att jobba lika hårt som förut för att få sponsorer och kontrakt med bilfirmorna, menar Fredrik.

- Men det är när vi bedömer att vi har en verklig talang på gång, och när den talangen får en chans av till exempel ett fabriksstall, som vi griper in. Ofta bygger kontrakten på att förarna själva ska kunna föra kapital med sig - och där ska vi kunna plocka fram de pengar som behövs.

Det är inga småpengar som SMS Challenge tänker försöka plocka fram. Det handlar om kanske 20-30 miljoner per år. Pengar som lotterier, försäljning av sponsorprodukter och sponsorjakt ska plocka in.

- Men att man fått bidrag från SMS Challange en gång betyder inte att man även får det fortsättningsvis. Ska man fortsätta att få stöd måste man visa att man verkligen satsar och att man kan nå resultat, säger Fredrik.

Sverige har ett "Juniorlandslag" i dag. Det består av två förare. P.G. Andersson och Jimmy Joge. Men det finns ingenting som talar för att just de två killarna ska få SMSC-bidrag.

- Det beror på hur de utvecklas. Det kan mycket väl bli andra ungdomar som har bättre utvecklingskurva som får pengar, säger Fredrik.

- Men just nu är det de killar som vi har plockat ut i landslaget. Jag vill inom en snar framtid ut-öka det laget med ytterligare två eller tre förare.

SMS Challenge handlar inte heller om någon välgörenhet.

- Tanken är att pengarna ska användas för att hjälpa stora talanger att lyckas. Och när de sedan har lyckats inom sin idrott och de stora pengarna kommer, då får de betala tillbaka, menar Fredrik.

Fredrik är medveten om att målsättningen att få fram någon som platsar på VM-prispallen i rally redan 2006 är tufft. Och att det kanske är ändå tuffare att få någon på prispallen i Formula 1-VM.

- Men vi når inga framgångar genom att säga att vi ska komma en bit på vägen, säger Fredrik.

- Vi måste sticka fram hakan och våga sätta upp en målsättning. Sedan får vi se hur långt det räcker.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons