Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Peken" får sparken

Annons

Per-Erik Rönnestrand är just på väg att slutföra sin tredje säsong som förbundskapten i längdskidåkning. Meningen var att cirkeln skulle slutas med OS i Turin nästa år.

Men världscupavslutningen i Falun i helgen blir också Rönnestrands final som förbundskapten.

Per-Erik Rönnestrand har fått beskedet av Anders Bergström, den förre elitåkaren som inför den här säsongen blev chef för de nordiska grenarna på Svenska skidförbundet.

- Utifrån de resultat vi haft i framför allt den traditionella skidåkningen känner vi att det finns saker som kan förbättras. Det jag har känt är att kraften i ledarskapet inte finns i tillräckligt stor utsträckning, säger Anders Bergström till TT.

VM i Val di Fiemme 2003 var Rönnestrands första som förbundskapten. Då tog Sverige två guld, ett silver och tre brons.

De två senaste säsongerna har framgångarna inte varit lika stora. Men Mathias Fredriksson vann den totala världscupen förra vintern och i årets VM tog Sverige tre medaljer, dock bara i sprint och en mindre än målsättningen.

- Visst finns det aktiva som har underpresterat, men jag tycker ändå att det var en okej säsong, säger Rönnestrand.

- Jag vet att det är ett tufft och utsatt jobb och går något fel är det ledaren man måste byta ut. Men är det något jag är besviken på så är det att beskedet kom helt utan förvarning, att man inte har varit rak mot mig innan.

- Jag har gjort en analys efter samtal med aktiva och ledare och även initierade människor i och utanför landslagsverksamheten, säger Bergström.

Rönnestrand säger sig inte ha hört någon kritik från vare sig andra ledare eller aktiva. På tisdagskvällen informerade han de landslagsåkare som finns på plats i Göteborg för onsdagens världscupsprint.

- Det har varit acceptans för mitt sätt att leda och den filosofi som jag och de andra tränarna har haft, som bygger på flexibelt ledarskap.

- Visst känns det snöpligt och tråkigt, när man har jobbat med sikte på OS i tre års tid.

Rönnestrand har varit tjänstledig från sin officerstjänst på regementet i Östersund. Men eftersom det läggs ner så står han utan jobb om några dagar.

- Jag hade inte tagit det här steget nu om jag inte hade känt att det var genomtänkt, säger Anders Bergström. (TT)

Fakta | Per-Erik Rönnestrand

Smeknamn: Peken.

Ålder: 41 år.

Familj: Hustru och son 2 år och 4 månader, andra barnet väntas i april.

Bor: Östersund.

PETER WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons