Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pauselli vann - till slut

Annons

Åsarnas protest var anledningen till att det dröjde innan damernas officiella resultatlista kunde presenteras.

De ansåg att Paluselli fick fysisk hjälp av sin tränare Marco Selle, som under hela loppet åkte tillsammans med sin adept.

- Vi såg redan tidigt att det här inte gick rätt till. Hennes tränare skjuter helt enkelt på Paluselli, vilket gav henne en klar fördel, säger Ulf Rotwold, ordförande i Åsarnas skidsektion.

Under tävlingar kan man se åkare som kommer ifatt andra i en nedförsbacke att de tar i den framförvarande konkurrenternas ena stav. Det är fullt tillåtet och inte minst nödvändigt för att undvika en krock.

Men det som utspelades mellan Paluselli/Selle gick över gränsen för det tillåtna, enligt Sofia Linds stab.

- Det här var ju något helt annat. Han har med handkraft, alltså lagt sin hand på ryggen, skjutit på henne. Vi tycker det är solklart att hon fått otillåten hjälp av sin tränare, poängterar Rotwold.

- På den videosnutt, som vi filmade i Eldris och som vi lämnat in, ser man också tydligt att Selle med stavens hjälp skjuter på Paluselli, tillägger Åsarnaledaren.

Trots bildbevis räckte det inte för att få Christina Paluselli diskvalificerad.

- Vi har kommit fram till att det här inte är tillräckligt. Vi har valt att fria istället för att fälla, förklarar tekniske delegaten Pierre Gay-Perrel.

Men bara det att tävlingsledningens möte tog en timme och där bland annat Paluselli förhördes visar ju att utgången inte var given.

- Nej, det var inte lätt, medger tävlingsledare Bo Johansson.

Hur många bildsekvenser skulle Åsarna visat upp för att Paluselli skulle fråntas segern.

- Ja, en gång till, svarar Bo, men blir sedan tveksam.

- Det är svårt att säga, men kanske ett par, tre sekvenser till utefter banan.

Sofia Lind hade fått rapporter efter banan hur Paluselli fått hjälp av sin tränare.

- Det blir inte samma villkor om det har gått till på det viset. Jag tycker inte det skulle kännas bra om jag själv hade vunnit tack vare hjälp från tränaren, säger Sofia.

Huvudpersonen själv var helt oförstående och kunde inte förstå varför någon lämnat in en protest mot henne.

- Jag känner mig ledsen för det här och har svårt att glädjas över segern. Det här skulle bli mitt sista framträdande i Vasaloppet och jag ville åka det med min tränare.

- Jag har inte gjort något otillåtet och om någon annan skulle åkt tillsammans med sin tränare hade det varit okej för mig. Visst hände det kanske att jag fick någon liten knuff framåt, men det inträffar ju i alla lopp. Det är inget konstigt med det, förklarar Christina Paluselli.

Trea i loppet blev Jenny Hansson, Östersund. En rolig parentes är att Jenny är sambo med herrtvåan Jerry Ahrlin.

- Jag gläds med Jerrys andraplats och är mycket nöjd med mitt eget lopp, säger Jenny.

IFK Moras Eva Peterson blev bästa dalaåkare. Eva åkte in som elfte tjej, distanserad med 57 minuter av segrande Paluselli.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons