Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik flög i från

Annons

Precis som i första deltävlingen, i Falun, var det Funbos Patrik Ekström som gick på "knock".

Redan efter ett varv av finalen var ledningen över 100 meter.

- Det är min stil, menar Patrik. Jag ger järnet från början. Kör allt vad tygeln håller första varvet. Sen kan jag ta det lungt.

Ta det lungt betyder i det här fallet att hålla samma tempo som de bästa konkurrenterna.

- Fördelen med min teknik är att jag slipper kubbas. Trängas och ta risker i loppet, menar Patrik. Jag kan välja spår, ta det lungt där det ser riskabelt ut och framför allt spara både på motorcykeln och mig själv. När man kör flerdagstävlingar av det här slaget gäller det att ha allt helt hela veckan.

Nu såg faktiskt taktiken ut att straffa sig. Som mest hade Patrik en ledning på tre-fyrahundra meter. Men mot slutet knaprade Filipstads Jonatan Dahlgren in meter för meter. Till slut skiljde det åtta sekunder i mål.

- Men jag hade koll på Jonatan hela tiden, berättar Patrik. Jag såg att han satsade för fullt, men jag hade hela tiden loppet under kontroll.

18-årige Patrik är långt ifrån någon nybörjare i motocross. Han var tvåa på ungdoms-VM redan 1998, och har också vunnit USM. I JSM har han däremot fått nöja sig med en tredjeplats - hittills.

Och nu är han på god väg att för första gången vinna en av Sveriges tre största ungdomsmotocrosscuper - Dala-Crossen. Även om två deltävlingar - båda i Mora - återstår.

I Mora räknar för övrigt Dalarnas enda inslag i A-finalen - Rättvik-Bodas Jonas Perhans, med att finnas med på prispallen. "Hemma i Rättvik" fick Ål-Kilenbon nöja sig med en fjärdeplats.

- Jag trodde ett tag att jag hade chansen på tredjeplatsen, säger Jonas. Men jag har så dålig kondition. Orken tog slut på de sista varven, och jag fick nöja mig med att försvara fjärdeplatsen i mål.

En placering han för övrigt var mycket nöjd med. Tidigare har han fått nöja sig med sämre placeringar än så i cuptävlingarna.

- Men jag får väl börja konditionsträna, så blir det väl bättre så småningom, ler Jonas lite trött. Men räkna med mig i Mora. Där brukar det gå bra för mig.

En som var ytterst nära att också ta sig till A-finalen var Rättvik-Bodas Borlängebo Daniel Wärnfeldt. Två vurpor i kvalet förstörde dock dagen för honom.

Men i B-finalen var det mycket nära att han fick revansch. På rena Patrik Ekströmmaneret drog han ifrån på de första varven. Så, halvvägs in i loppet, fick han bakhjulspunktering. Trots det höll han ledningen i loppet tills bara några hundra meter återstod. Då blev han omkörd av Skäftbergs Daniel Jemth och fick finna sig i att bli tvåa.

- Inte min dag direkt, menade Daniel. Men jag får väl komma igen i Mora.

Tyvärr saknas Rättvik-Bodas, och Dalarnas, normalt bästa förare i 125 J - Mikael Hedberg, som går med ett gipsat armbrott.

Största framgången i de yngre klasserna stod hemmaklubbens Linus Stenback för. Han tog fjärdeplatsen i 80 cc för 12-13-åringar.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons