Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa Persson tillbaka

Annons

- När ens land ringer så säger man inte nej, förklarar han inför comebacken i Tre Kronor i Sweden Hockey Games.

Persson har inte hunnit mer än att ställa in väskorna på spelarhotellets heltäckningsmatta förrän han - indirekt och omedvetet - ger sig in i den debatt som omgett varje Tre Kronor-förlust och misslyckad landslagsturnering sedan i höstas.

Stjärnor som tackat nej har ifrågasatts, deras motiveringar har kritiserats och Tre Kronor har fortsatt att förlora.

Samtidigt har Ricard Persson suttit i familjens radhus i östra Berlin, spelat hockey i Eisbären och etablerat sig som en storback i det lag som toppar DEL och blir favoriter i slutspelet. Debatten på hemmaplan har gått honom helt förbi.

När TT uppdaterar honom, apropå att han själv haft en omtumlande vinter men ändå ställer upp för Tre Kronor, lutar han sig framåt i hotellfåtöljen och konstaterar:

- Fan, landslaget är ju det som man alltid drömt om. Så fort jag får en kallelse vill jag vara med, vare sig det handlar om VM eller Karjala Cup.

...eller om Sweden Hockey Games, som inleds mot Kanada på tisdagskvällen.

- Jag kan inte svara för någon annan, för alla måste ju få fatta sina egna beslut. Men när jag var liten såg jag landslaget som det finaste man kunde vara med i, och så känner jag fortfarande. Jag hoppas att även de yngre spelarna känner på samma sätt.

Vad kan du tillföra i Tre Kronor?

- Jag vill vinna hockeymatcher, och jag kanske kan skälla och gnälla lite.

Timo Lahtinen (som tränade Persson när Malmö vann SM-guld 1994) har sagt att du är den största vinnartyp han sett. Stämmer det?

- Det beror på hur man definierar vinnare, men jag hatar att förlora. (TT)

TT

Mer läsning

Annons