Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot stjärnorna

Annons

CLUZAS, FRANKRIKE

Men Sara Lindborg - vem är det?

En 23-årig Falutjej från Backberget i Korsnäs som började skidkarriären där så många andra talanger börjat den: I Korsnäs IF:s träningsspår vid Pumpen.

Sedan några år bor hon, som så många andra av de svenska elitåkarna, i Östersund och tävlar för ÖSK.

I lördagens individuella masstartslopp över 15 kilometer åkte Sara in på plats 28 och blev näst bästa svenska. Charlotte Kalla var tio placeringar bättre.

Men de första tre världscuppoängen kunde varit fler:

- Hon hade kanske kunnat gå med i tätklungan med en bättre startposition. Nu var det i stort sett omöjligt, sa den assisterande svenske förbundskaptenen Joakim Abrahamsson.

Och i söndagens stafett visade Sara att hon kan hänga med i ett högt tempo när hon körde andrasträckan i stafett och tog över efter Lina Anderssons starka inledning.

Hon hängde med finskan Aino-Kaisa Saarinen så bra att hon växlade till Charlotte Kalla som fyra.

- Ja, det gick bra. Det var skönt att få rygg på finskan. Och det kändes inte som att det gick så fort, sa Lindborg till SVT.

Och fort gick det även i fortsättningen. Så fort att de svenska damerna åkte in på sin bästa världscupplacering i en stafett på fem år. Senast Sverige hade ett damlag på pallplats efter en världscupstafett var i Kuopio i november 2001.

Och efter Charlotte Kallas starka tredjesträcka var det fjolårets komet i svenska skidspår, Britta Norgren, som säkrade silvret.

Britta, med rötter i Sundborn, tappade men kom igen och höll till slut undan för Katerina Neumanova med två sekunder.

-Jag körde inte riktigt bra uppför, så jag tog det lite lugnt i mittenbacken. Jag försökte hålla lugnet och få mycket fart in mot slutet, så trodde jag att det skulle gå, sa Britta Norgren efter sitt lopp.

Hon var för övrigt enda som var kvar i laget som blev OS-fyra i Turin i februari.

Målet: Ett svenskt lag i världstoppen om några år.

- Vi är inte där ännu. Men det här var oerhört viktigt. Nu fick tjejerna känna på farten och vet både vad det handlar om och vad de själva kan, sa Joakim Abramsson.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons