Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot årets stora mål - VM i Finland

Annons

Bildspel

Om tio dagar är det utomhuspremiär för Susanna och Jenny Kallur.

Det är då de ska börja visa att vinterns succé med EM-guld respektive EM-silver bara var ett steg vidare i utvecklingen.

- Det var "Benkes" (Bengt-Erik Blomqvist, förre tränaren) jobb fram till dess. Det märktes att de hade ett gott självförtroende och en trygghet i det de gjorde. Känner man det kan man också prestera, säger Agne Bergwall.

Sedan EM-succén är det dock Agne Bergwall och Karin Torneklint som ansvarar helt och hållet för Kallurs träningsupplägg.

- Vi har inte sett resultatet av det än. Men helt klart är det annorlunda. Vi är med och styr lite själva också, säger Jenny.

- Karin fungerar som ett bollplank åt Agne, som vi träffar när vi är ute med "Carro" (Klüft). Det innebär att vi får ta mer eget ansvar, Agne vill att vi ska vara med och tänka till. Och vi har ju sprungit häck i sju år, så lite kan vi också, säger Sanna.

Vad är skillnaden i upplägget mot tidigare?

- Nu är det hårdare under uppbyggnadsträningen, sedan succéssivt lättare under säsongen.

Jenny:

- Förr var det jämnare under tävlingssäsongen. Nu ska det finnas lite mer att ta av när mästerskapet kommer.

Det kommer dock en tiodagarsperiod av hårdare träning igen i månadsskiftet juni-juli innan det blir full formtoppning mot häckförsöken i VM i Helsingfors den 9 augusti.

- Jag har haft ett sätt att toppa på sedan 1997-98. 2000 började vi använda det med "Carro".

- Eftersom det fungerade har vi fortsatt göra så och inte provat något annat. Och nu kände Jenny och Sanna att de ville prova, säger tränare Bergwall.

Vad är hemligheten?

- Det handlar om lika mycket fysiskt som mentalt. Känner man att det funkar, då blir det en förstärkning mentalt.

Susanna och Jenny Kallur har exakt tre månader på sig. På kvällen torsdagen den 11 augusti är det VM-final på 100 meter häck...

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons