Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På rätt spår igen

Annons

Anna-Karin är 22 år, men har trots det redan en mycket lång idrottskarriär bakom sig.

Redan 1989 slog hon igenom som friidrottare, när hon som åttaåring vann sin åldersklass både i Stockholm Minimarathon och Lilla Lidingöloppet.

Sedan radade framgångarna upp sig både i löpning och på skidor. Hon sågs som ett oerhört framtidslöfte.

- Men de senaste åren har det varit trögt, säger Anna-Karin. Väldigt trögt. Och det kändes inte heller roligt att idrotta längre.

Efter säsongen 2001-02 beslöt Anna-Karin sig för att det fick vara nog. Hon bestämde sig för att lägga av och reste helt sonika bort under vintern.

- Till Thailand, Nya Zealand och Australien, berättar hon. En fantastiskt rolig resa. Men lite träning blev det faktiskt under resan också - även om den inte låg på elitnivå.

Hemma i Sverige igen - i våras - blev det några skidlopp ändå. Utan större framgång.

- Men aptiten på skidor har kommit tillbaka, säger Anna-Karin. Nu vill jag ge skidsporten en chans igen. Jag har flyttat hem till Vansbro och börjat träna på allvar. Just nu kör jag fem pass i veckan.

Till hösten blir det sedan flytt till Borlänge.

- Jag skall gå på Högskolan och kombinera skidhögskolan med ett tekniskt basår. Men jag fortsätter att tävla för Vansbro AIK.

Anna-Karin har inga stora förväntningar på den kommande säsongen. Det är hon för förståndig för.

- Jag vet att jag inte har tränat hårt under en längre tid, så jag saknar mycket av grundkonditionen. Men nu skall jag jobba upp den igen.

- Min satsning är långsiktig, så jag åker i vinter med den enda målsättningen att det skall vara roligt. Kommer sedan resultaten, blir det en extra bonus.

Men visst finns det målsättningar i bakfickan. På längre sikt.

- Men dom vill jag gärna behålla för mig själv så länge, säger Anna-Karin. Men ett långsiktigt mål är förstås att så småningom försöka slå mig in i landslaget.

- I dag ligger jag långt efter landslagstjejerna i kondition. Så det kan ta tid - om jag någonsin når dit.

Men en sak är i varje fall helt klar:

- Nu är skidor kul igen. Så det skall bli härligt att få tävla i vinter.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons