Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter unga idrottsledare

Annons

Ett 80-tal personer från 20 olika föreningar runt om i Dalarna fanns på plats, då "projekt Arena" startade. Ett projekt som syftar till att knyta fler unga människor till idrotten och som arrangeras av Dalarnas Idrottsförbund, SISU samt en projektgrupp.

- Det är roligare för barnen att även ha unga att se upp till, hävdar Elin Blomqvist, Avesta Alpina Skidklubb.

Hon är en av alla som deltar i denna kurs för att bli bättre ledare, där deltagarna både leker, pratar, lyssnar, diskuterar och har samarbetsövningar.

Själva grundidén om att rekrytera unga ledare är rikstäckande, men hur man går till väga är upp till vart och ett av länen.

Lotta Nordesjö, en av de som jobbar med projektet, tror att många unga avstår från att träda in i föreningar för att de inte riktigt vågar.

- Det är ju bara gamla gubbar som sitter på styrelsestolarna, skämtar hon.

Men här jobbar alla för att de unga ska få inflytande, känna delaktighet och vilja ta för sig. Det som kommer fram under helgen ska man ta fasta på, det är huvudsyftet.

Längs väggarna hänger färgglada teckningar, som ungdomarna målat för att utvärdera vad de hittills gjort - ett bra sätt att se hur de upplever kursen och vad de tycker är mest minnesvärt.

På tavlan, längst fram i salen, sitter ett tjugotal lappar, som deltagarna själva skrivit.

Lapparna tar upp sådant de tycker är viktigt inom idrotten och där står allt ifrån "Vilja" och "Gemenskap" till "Nytänkande" och "Stöd från andra i föreningen".

Var och en får välja en lapp som personen i fråga vill diskutera kring, och utifrån detta bildas olika grupper. När man känner sig färdig med just sin fråga är det bara att lämna gruppen och gå till ett annat bord.

En uppföljning av denna kurs planeras att hållas i Leksand, någon gång i mitten av maj, och alla som träffats i Falun denna helg har fått ge förslag till vad som då ska fylla schemat.

MATILDA BJERLÖW

Mer läsning

Annons