Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-hus passade Modin

Annons

Tävlingen gick genom stadens kärna och banan, som var 18x2,2 kilometer, gick till viss del inne i parkeringshuset Punkt. Cyklisterna körde uppför backen i huset till nionde våningen. Under hela loppet körde de 60 cyklisterna 18 kilometer inomhus varav 7 kilometer är uppför.

Sverigeeliten med både proffs och amatörer mötte landslag från övriga norden och med många spurtpriser och en mycket utslagsgivande och spektakulär bana var det upplagt för ett hårt lopp.

Men det var nära att man fått problem innan man ens startat loppet. Arrangören Team Mälarenergi hade nämligen missat att ansöka om upphävande av hastighetsbegränsningen på banan. Farten som i Västerås city är maximerad till 30 kilometer i timmen hade troligen gjort att hela startfältet kunnat bötfällas om man tävlat för fullt. Arrangören löste detta med en tilläggsansökan som godkändes av länsstyrelsen knappt ett dygn innan starten.

- Cyklisterna kommer troligen att köra nära dubbelt så fort som tillåten hastighet och det hade nog blivit en konstig tävling om de måste hålla sig till 30 kilometer i timmen, säger Mälarenergis sportchef Patrick Serra och skrattar.

Patrick Serra trodde innan tävlingen på sina egna åkare och satte då spurtarna Niclas Ekström och Kimmo Kananen som sina bästa tips. Postgirotrean Fredrik Modin trodde han inte skulle kunna vinna på den relativt korta banan.

- Jag tror mest på någon av spurtarna, sa Serra då.

Nu blev det inte så men Patrick Serra var jublande glad efter loppet:

- Jättekul att Fredrik vann. Han gjorde ett kanonlopp och körde snabbast både uppför och utför i dag.

HELENA GOHDE

Mer läsning

Annons