Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt från rampljuset

/

Annons

När Fredrik, Ann-Louise make, fick jobb som chefsåklagare i Falun för tre år sedan gick flyttlasset till Dalarnas residensstad och i dag bor familjen Skoglund i en villa på Frejavägen.

Men Ann-Louise, som växte upp i Molkom, har fortfarande sitt hjärta kvar i Värmland.

- Familjen har ett fritidshus i Torsby och dessutom har jag min pappa kvar i Molkom, så visst blir det en hel del resor till Värmland.

Ann-Louise började sin idrottsbana som längdskidåkare, men snabbt fick hon smak för friidrotten och redan som 15-åring debuterade hon i a-landslaget.

- Jag sprang allt från 100 meter upp till 400 meter, med eller utan häckar, men tidigt blev 400 meter häck min huvuddistans.

Sitt stora genombrott fick Ann-Louise vid EM i Aten 1982 när hon sprang hem guldet på 400 meter häck.

Det var i en tid då svensk friidrott inte alls höll samma höga nivå som i dag och Ann-Louise hamnade direkt i fokus och uppmärksamheten kring hennes person blev stor.

- Jag är förstås stolt över de framgångar som jag nådde, men visst blev allt runt omkring mig uppmärksammat. Jag är i grund och botten blyg och var inte alltid bekväm med att stå i rampljuset.

Efter en sjätteplats på VM i Helsingfors 1983 var Ann-Louise Skoglund, i frånvaron av de östtyska och sovjetiska tjejerna, favorit på sin specialdistans vid OS i Los Angeles 1984.

Men OS-finalen slutade i en femteplats och stor besvikelse.

- Jag gjorde ett riktigt skitlopp och tittar man på segrartiden så borde jag ha vunnit, konstaterar hon.

EM-finalen i Stuttgart 1986, som gav en fjärdeplats, blev hennes sista stora lopp.

Efter skadeproblem lade hon av 1989, endast 27 år gammal.

- Skadeproblemen i kombination med sviktande motivation gjorde att jag kastade in handduken.

Efter den avslutade karriären drog hon sig undan från friidrotten och startade ett nytt liv.

- Jag märkte snabbt vilken stor del friidrotten tagit i mitt liv, men att jag redan som aktiv jobbat halvtid underlättade för mig att skapa nya sociala kontakter.

I dag har Ann-Louise åter knutit banden till idrotten i form av sina styrelseuppdrag i Sveriges Olympiska Kommitté och Dalarnas Idrottsförbund.

Och hon är inte främmande för framtida uppdrag inom friidrotten.

- Jag kan tänka mig att komma tillbaka till friidrotten när barnen blivit äldre.

I en tränarroll?

- Kanske. Suget att komma närmare den dagliga verksamheten inom idrotten är i alla fall större i dag än för fem år sedan, säger Ann-Louise.

Mer läsning

Annons