Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det räcker inte, Brage

/

Annons

Falulaget skulle bli en munsbit för Väsby - trodde många. FK ville annat. En storstilad kämpainsats inför, med Falumått mätt en bra publiksiffra (611 personer men med fri entré), gav en välförtjänt seger mot en motståndare som under försäsongen imponerat.

Hemmalagets båda mål, som kom efter paus inom loppet av fem minuter, var heller ingen slumpens skörd. Pålitlige avslutaren Johan Eklund satte 1-0 via kryssribban. Kristoffer Melin spädde på till 2-0 på nick.

Kristoffer Melin är ny för säsongen från Brage. I Borlänge fick han oftast hålla till på en kant som yttermittfältare, men FK-tränaren Peter Moberg har förstått att det är på topp, innanför straffområdet, som Melin ska vara. Det ser ut som att Kristoffer kan få både revansch och nytändning i FK och division 1.

Insatsen, segern mot Väsby, blir än mer beundransvärd mot bakgrund av att Johan Ejelöv blev utvisad efter 66 minuter. Trots det förmådde FK hålla stockholmarna stången, de senare som tilläts reducera men aldrig vara i närheten av en kvittering och poäng.

Själv befann jag mig på Domnarvsvallen och såg Brage vinna med 2-0 mot Värtan och hålla nollan för andra matchen på raken. Vad som imponerade mest var publiksiffran: 852, till skillnad mot på "Koppis", betalande åskådare. Klart är att Brage, oavsett att man spelar i en lägre serie än Falu FK, behåller greppet som länets publiklag nummer ett när det gäller fotbollen.

Om Brage är fågel eller fisk låter jag vara osagt. Jag vill se laget i ett par matcher till innan jag sätter ett betyg på årets grönvita upplaga. Det spel som Brage presterade mot Värtan räcker dock inte för att vinna serien.

Segern var kassaskåpssäker och borde ha varit den dubbla, 4-0, minst. För mig är inte Värtan någon riktig värdemätare, även om gästerna tycker sig ha ett manskap som kan vara med och slåss på den övre halvan. Eller är inte serien bättre?

Vad jag saknar i Brage är en eller två mittfältare av klass. Spetskompetens som det populärt heter. För det är på mitten som matcher på den här nivån vinns eller förloras. Niclas Olausson har lämnat ett stort tomrum efter sig i samband med flytten till Växjö och Öster. Det gör att Brage i dag har ett mittfält med kraftig slagsida åt det defensiva hållet.

Hade också gärna sett ett komplement till Johan Persson och Mats Theander framåt. En targetplayer. I mina ögon är Theander och Persson för lika som spelare för att Brage offensivt ska få ut maximalt.

En uppmaning: dags för ungtupparna i Brage att börja våga ta för sig. Bäst den här gången var nämligen Anders Sjöö, 37.

Emma Enström är namnet för dagen i Ornäs BK. Emma gjorde båda målen när det blev bortavinst mot Umeå Södra. Regn, blåst, snöglopp - inget hindrade Ornäs. Kanske blir 2007 året då det ungdomliga OBK på allvar utgör ett hot mot de lag som aspirerar på att vinna norrettan.

Rutinerade Sjöö är hjälptränare i Brage. Ornäs tränas av Göran Arnberg. Vilken som spelare gjorde en kanonmatch med sitt Bullermyren i premiären mot Dalkurd i fredags i dalafyran. 49-årige (50 i augusti) Arnberg dominerade i sin sedvanliga mittbacksposition. Ett fysiskt fenomen. Syrran Marie (45 år) hamnar också i samma fack.

Göran, Marie och "Sjösse" får mig dock att fundera: Vart är dalafotbollen på väg egentligen?

Sportchef Carl-Johan Goth

carl.goth@daltid.se

Mer läsning

Annons