Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntad förlust

Annons

Tendensen mot Slovenien var som så många gånger förr: Sverige börjar stabilt, men faller på handbollsskalan.

Förr har svenskarna slitit till sig segern.

Nu gick det inte längre.

- De lurade oss med att dra ner på tempot. Vi klarade inte av ett sånt spel och har aldrig gjort det. Vår styrka är ett snabbt spel. Men det gick inte den här gången, sade Sveriges lagkapten Stefan Lövgren.

Tre spelare i det svenska VM-lägret är krassliga - målvakten Tomas Svensson (spelade inte), Magnus Wislander (spelade efter pausen) och Kim Andersson. De har inte feber, men är hängiga och man har inte kommit på vad de dras med. Flera andra har också sjukdomstendenser.

Ingen skyllde förlusten på det.

- Danmark och Tyskland är favoriter i det här mästerskapet. Vi ligger långt efter i kvalitet om man ser på de två matcher som vi har spelat. Vi fick slita hårt för segern i måndags mot Egypten, säger Lövgren.

- Vi har mycket att få ordning på. Kan vi inte ändra spelet till det bättre ligger vi riktigt illa till.

Bara en kort stund glimtade det till och det gav en stabil ledning med 7-3 (Stefan Lövgren). Men på sju minuter spelade EM-tolvan Slovenien metodiskt och vände på siffrorna till egen favör. Ett slovenskt målvaktsbyte hjälpte till att ta ledningen med 9-8 över de regerande Europamästarna.

Underläge för Sverige alltså, för första gången i matchen, och det berodde inte bara på Beno Lapanjes fina spel i Sloveniens mål. Det berodde på mycket bra instick på linjen och bra skott av slovenerna. Men dåliga avslut av svenskarna, och blottor i försvaret.

Peter Gentzel i målet fick inte särskilt bra täckning framför sig, men några mål får han ta på sig. Kraven på de svenska målvakterna är höga.

Under en period på sex minuter gjorde svenskarna inte ett enda mål, men reducerade till 12-14 före pausen. Efter Johan Petterssons 14-14 kom svajet igen.

Ljubomir Vranjes trampade över fri med Lapanje. Och Lapanje foträddade när Martin Frändesjö kom fri med den slovenske målvakten.

Vips gled Slovenien fram till ledning med 18-15. Kris igen.

På det brände Stefan Lövgren en straff. Lapanje räddade. Och räddade ett nytt friläge.

Svenskarna fick bara bollen förbi honom en gång på nio minuter under en ny svår fas i VM-matchen, medan slovenerna överlistade Gentzel och det svenska försvaret sex gånger.

Sverige låg under med 23-27 med knappt fem minuter kvar. Spelarna såg mycket trötta ut och orkade inte hämta ikapp.

VM-framtiden verkar oviss för handbollslandslaget. (TT)

TT

Mer läsning

Annons