Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanlig situation för Elofsson

Annons

Inte bara Per Elofsson hade hoppats att han hade suttit på presskonferensen dagen efter OS-premiären med en guldmedalj runt halsen. Han djupdykning på tremilen var en händelse utöver det vanliga i skidvärlden.

Situationen som bruten förlorare är, om inte ny, så ovanlig för 24-åringen från Umeå.

Frågan är om och hur han hinner lägga premiärfiaskot i OS bakom sig innan nästa OS-race, tisdagens klassiska 15 kilometer.

Att hoppa över det loppet för att ladda inför det som - förutom premiärtremilen - ses som hans största guldchans i OS, jaktstarten, har dock aldrig föresvävat honom.

- Nej, det blir full fart självklart. Man måste vara medveten om att sånt här kan hända. Jag kunde ha fått en bättre start på OS, men det som hände var i går och nu ser jag fram mot nästa lopp.

Samtidigt erkände Elofsson att självförtroendet nog naggats en aning i kanten. Och något svar på sin genomklappning hade han inte efter ett dygns distans.

Elofsson hävdade att han inte ångrade att han försökte hänga med i tjurrusande Johann Mühleggs tempo. Det som knäckte honom redan efter några kilometer.

För honom fanns bara guld i tankarna. Det fanns bara tätkontakt i huvudet. Allt eller inget. Bära eller brista.

- Jag är här för att kämpa om medaljer, då släpper man inte den som leder. Då tar jag hellre en sådan här smäll. Det är bättre att känna att man har varit med i loppet, sade Elofsson, som om det vore en principsak att alltid ge allt i alla situationer.

Taktisk kyla hade kanske lönat sig bättre på tremilen. Men det örat ville Elofsson inte lyssna på. Förhoppningsvis kommer dock Sveriges stora längdskidhopp i OS inte att köra in i bergväggen i Wasatch Mountains igen.

Hans medverkan som krönikör i lördagens Expressen, mot IOK:s regler, hade kunnat resultera i en diskvalificering om någon hade lämnat in en protest.

Svensklägret har dock försäkrat sig om att det otillåtna krönikerandet inte resulterar i några sanktioner senare under OS. Och Elofsson såg inget problem:

- Jag har inte skrivit någon krönika, deklarerade han.

- Och SOK har inte tagit någon kontakt med mig.

Så var den saken ur världen. Och förhoppningsvis lördagens tremil. (TT)

PETER WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons