Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östling nöjd med VM

Annons

Maria simmade 50 och 100 meter bröstsim och speciellt den sistnämnda distansen gick över förväntan.

- Jag är väldigt nöjd med vad jag presterade personligen. För första gången lyckades jag ta mig till semifinal på lång bassäng och det är naturligtvis bra inför OS nästa år.

I semifinalen gjorde Maria sitt näst bästa lopp någonsin när hon slog handen i kaklet efter 1:10.24, bara sju sekunder över hennes personliga rekord. Tyvärr räckte det inte hela vägen till final, utan Maria fick nöja sig med en 14:e plats.

- Att jag över huvud taget kom med till VM ser jag som en bonus. Efter VM i Fukuoka 2001 hade jag ingen motivation att satsa vidare.

Därefter prioriterade Maria sina studier och hon började först träna igen i mars i år. Med tanke på den korta förberedelsetiden är Marias glädje lätt att förstå.

- I början tränade jag inför SM och då var det inte meningen att jag skulle kvalificera mig för VM. När jag ändå fick möjlighet att åka till Spanien ville jag inte vara allt för långt borta från OS-tiderna.

50 meter bröstsim gick inte riktigt lika bra. Maria hamnade till slut på 17:e plats efter att ha blivit utslagen på 32.55.

- Det var ett ganska dåligt lopp från min sida, men distansen finns ändå inte med på OS i Aten så nu koncentrerar jag mig på 100 meter.

Landslaget har fått ta emot en hel del massmedial kritik efter alla utlovade, men samtidigt också uteblivna VM-medaljer. Maria förklarar att de blev påminda om sina misslyckanden, men säger samtidigt också att hon personligen inte påverkades.

- Det här var nog simlandslagets första riktiga bakslag på mycket länge. Förhoppningsvis kan vi alla lära oss av de misstag som begicks.

Vi kunde alla se de besvikna svenska fixstjärnorna på TV, men Maria anser att de nog var mest ledsna över att inte kunna leva upp till sina höga, personliga mål.

- Det blir inte lätt att utvärdera och komma fram till varför det gick som det gick. Jag tycker att det kändes bra inför mästerskapet och bättre förberedelser har jag kanske inte varit med om.

Nu har Maria fått blodad tand inför OS nästa år. För första gången någonsin tänker hon enbart satsa på simningen.

- Tidigare har jag alltid jobbat eller studerat samtidigt, men nu ska jag simma på heltid i ett år.

Går allt enligt planerna hoppas Maria stå på en startpall i finalen på 100 meter bröstsim i Aten nästa sommar.

JOHANNES OTTESTIG

Mer läsning

Annons