Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östberg vill ha tö

Annons

- Hoppas det blir riktigt varmt, säger Falun-Borlänges Fredrik Östberg. Då trivs jag allra bäst.

Fredrik Östberg brukar trivas bra i Vasaloppet oavsett temperatur. Han har varit med två gånger tidigare. De två senaste åren. Då har han blivit åtta respektive femma!

- Och det borde jag väl kunna förbättra i år, siar Fredrik. Och blir det klisterföre skall jag vara med riktigt högt upp.

När jag gör intervjun med Fredrik, på onsdagen, ser han dock varken pigg eller alert ut. Snarare dåsig och lite orkeslös.

- Jag har inte käkat kolhydrater på över ett dygn. Och jag har just kört 30 kilometer i högt tempo, säger Fredrik. Och jag kommer inte att käka någonting med kolhydrater i förrän i morgon, så torsdag förmiddag kommer jag att vara helt slut.

Magsjuka? Utslag av galenskap?

Nej, det handlar om första fasen av kolhydratladdning!

- Det gäller att tömma kroppen totalt på kolhydrater, säger Fredrik. Men vänta tills torsdag. Då blir det käka av.

Då ska depåerna fyllas på. En måltid varannan timme. Massor med pasta, potatis, ris och annan kolhydratrik mat.

- Jag kommer att fortsätta att proppa i mig fram till tävlingen, säger Fredrik. Fast det brukar börja ta emot lite på lördag eftermiddag. Då är jag nog inte riktigt lika hungrig längre. Men det gäller att fortsätta att stoppa i sig. Det är inte säkert att kolhydraterna räcker till de nio milen i alla fall.

Så var det det där med värmen.

- Jag har absolut ingenting emot dagsmeja. Gärna från start. Jag vet inte om det gynnar mig, men jag brukar göra bra ifrån mig i klisterföre. Kanske är det bara något jag inbillar mig, men samtidigt vet jag att det finns många som avskyr det föret.

Och önskeutvecklingen av loppet har också Fredrik klar för sig:

- Lagom fart i början. Avvaktande körning i fem-sex mil, där man kan spara kraft och energi, och sedan förhoppningsvis en utbrytning med sex-sju man, så det inte blir för trångt mot slutet. Är jag med då, kan vad som helst hända.

Egentligen skulle Fredrik inte alls ha velat köra Vasaloppet. Hans mål den här säsongen var VM, som pågått sedan en vecka tillbaka.

- Klart jag är missbelåten för att jag inte kom med. Dubbelt missbelåten, eftersom jag kom närmast utanför både det vanliga skidlandslaget och sprintlandslaget. Men den formtopp jag byggt upp till VM blir ju inte bortslängd nu när jag ska åka Vasaloppet. Där kommer den väl till pass.

Så blir det varmföre i helgen, bli inte förvånad om det blir Fredrik Östberg som får kyssa krans-

kullan på söndag.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons