Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östberg fyra i premiären

Annons

Östberg som bor i Borlänge och som till vardags tävlar för Falun-Borlänge SK, brukar vara i form tidigt på säsongen.

I världscuppremiären i Düsseldorf för två år sedan slutade han just fyra, efter fall och i fjol, i samma tävling, blev han femma.

- Banorna i Düsseldorf är lättåkta och det passar mig bra, konstaterar Mikael.

En svensk som trivs ännu bättre i Düsseldorf är Peter Larsson som i lördags tog tredje raka segern i den tyska staden och därmed också toppar världscupen efter den första tävlingshelgen.

Peter Larsson och Mikael Östberg drabbades samman redan i semifinalen, där Peter vann och fick se Mikael ta sig i mål som tvåa och knipa den andra finalplatsen.

Från den andra semifinalen avancerade Tor Arne Hetland, Norge och Christian Zorzi, Italien, till finalen.

- Jag och Peter pratade ihop oss före finalen och bestämde för att försöka att hålla Hetland och Zorzi bakom oss hela tiden.

Taktiken höll i nästan hela finalloppet. Mikael Östberg tog kommandot på det första varvet, men strax före varvningen gick Peter Larsson upp från sistaplatsen och tog över ledningen.

Östberg tog rygg på Larsson, men i den skarpa kurvan strax före målrakan hände något.

- Zorzi kom på insidan och tryckte ut mig långt ut och när jag låg där ute kom Hetland på insidan. Vi låg jämsides ett tag men han pressade sig förbi och då tvingades jag stanna till och lägga mig bakom honom.

På slutet spurtade Östberg frenetiskt och tog också in på de tre framför honom, men kunde inte förbättra fjärdeplatsen.

I gårdagens stafett gick Sverige ut i ledning på den sista stafettsträckan då Mikael Östberg växlade till Peter Larsson. Med lördagens individuelle sprintsegrare på slutsträckan hade Sverige en mycket bra chans att vinna världscupstafetten i Düsseldorf.

- Peter kände sig ännu bättre än vad han gjorde i lördags, berättar sprintlandslagets förbundskapten Ola Rawald.

Italienaren Christian Zorzi drog under slutvarvet och Larsson fanns med där bakom. Men när svensken skulle söka position inför spurten fastnade han under ryssen Rotjevs skida och föll, bara några hundra meter från mål.

Norge vann, med Tyskland på andra plats. Sveriges andralag blev femma, medan Peter Larsson kom i mål på nionde plats, drygt 26 sekunder efter Hetland.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons