Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskar tippar sig själv som vinnare

Annons

Sollefteååkaren har kört Vasaloppet fyra gånger tidigare och alltid placerat sig bland de tio främsta.

3-5-2-9 är nämligen hans placeringar.

- Det är bara en etta som saknas. Jag hoppas jag kan fixa den nu, för Vasaloppet har varit mitt stora mål den här säsongen. Och formen känns bara bra, säger Oskar, som genrepade inför Vasaloppet med att i stor stil vinna långloppet Järnforan förra helgen.

Det var många av hans motståndare i det loppet, som blev imponerad av hans framfart. Fjolårets Vasaloppssegrare Daniel Tynell var en av dem.

- Jag har höjt min lägstanivå en hel del den här säsongen. Blivit starkare i min åkning. Även om det inte känts bra, har det gått bra ändå. Det har stärkt mig, säger Oskar.

Han är en av de svenska åkare som den här säsongen gjort en satsning på långloppsvärldscupen - eller FIS Marathon Cup som den egentligen heter.

En cup som lever i sin egna lilla värld i skymundan av den stora världscupen med Elofsson och grabbarna.

Något långloppslandslag finns inte i Sverige, utan satsningen får ske med hjälp av egna sponsorer, klubben och egna pengar.

Med två deltävlingar kvar, ligger Oskar fyra i cupen, 85 poäng bakom ledande Jörgen Aukland från Norge.

Oskar vann den första deltävlingen, som avgjordes i Tjeckien, Jizerska Padesatka, och har efter det varit trea i både Marcialonga och Tartu Maraton.

- I Tjeckien var loppet 50 km, och jag gick loss redan efter 12 km. Sedan har framför allt Jörgen Aukland och Stanislav Rezac varit för svåra. Aukland har varit ruskigt stark och får väl ses som favoriten på söndag, menar Svärd.

Vad talar för att du själv står som vinnare på söndag?

- Att formen är på topp, att jag aldrig kommit bättre förberedd, att jag är en stark klassisk åkare och att jag har rutin av att åka Vasaloppet.

På torsdagskvällen anlände Oskar till Sälen, där han ska ligga och finslipa formen fram till söndag.

- Jag ska ta igen mig, testa skidor, men framförallt äta mat i massor, säger Oskar och skrattar.

Vad ser du för fler stora hot på söndag än Aukland och Rezac?

- Någon dalaåkare brukar alltid slå till. Staffan Larsson har väl haft en liten jobbig säsong, men nu är det Vasaloppet. Håkan Nordbäck vann Skinnarloppet och kan bli farlig, och det är tydligen många som varnar för honom. Fredrik Östberg dyker säkert upp långt fram, och en sådan som Veerpalu kan man förstås inte räkna bort.

Vem vinner?

- Jag!

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons