Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert om VM-ansökan

Annons

Efter att den urpsrungliga ansökan, med Falun, Borlänge och Stockholm som arrangörer, dragits tillbaka, lades ett nytt förslag med Falun som ensam arrangör fram.

Och i går klubbade kommunstyrelsen i Falun igenom förslaget.

- Det var bara vänsterpartiet och miljöpartiet som var emot förslaget och miljöpartiet var inte ens på plats, så det var ett enkelt beslut att ta, säger Mikael Rosén, kommunalråd (m).

För att ett VM ska bli aktuellt måste dock en upprustning av anläggningarna att genomföras.

- Framför allt är det hoppbackarna som behöver åtgärdas för en kostnad omkring 40 miljoner kronor. När det gäller själva skidstadion tror jag inte det handlar om några större investeringar säger Rosén.

Kommunalrådet ser dock många fördelar med ett VM-arrangemang.

- Ett VM ger en väldig pr och samtidigt betyder mästerskapet mycket för hotellnäringen, transportnäringen och annat runt omkring.

- Dessutom tror jag att nettokostanderna för mästerskapet kommer att bli hanterliga. Bland annat beroende på att tv-intäkterna tenderar att stiga, menar Rosén.

Ansökan ska vara inlämnad senast den 30 april, så det är bråda dagar för Svenska skidförbundet att besluta i frågan.

- Ett styrelsemöte kommer att fatta ett beslut under onsdagen (läs i dag) och vi kommer noga att överväga de taktiska aspekterna. Holmenkollen ska arrangera VM 2011 och då är frågan hur troligt det är med ett VM i Falun två år senare, säger Carl Eric Stålberg, ordförande i Svenska skidförbundet.

I dagsläget är Oberstdorf, Lahtis, Val di Fiemme och Zakopane utmanarna i kampen om VM 2013, men fler pretendenter kan tillkomma.

- Det är förstås glädjande att Falun vill arrangera VM, men det är sällan som man får ett mästerskap första gången man söker. Samtidigt måste man ju börja söka någon gång också, säger Stålberg.

Vem som får arrangera VM 2103 bestäms i maj 2008.

Mer läsning

Annons