Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS kan bli en höjdare

Annons

Falugrabben har aldrig tävlat så lite som den här säsongen. Bara fyra tävlingar kommer han att ha i kroppen, när han slänger sig i OS-pipen i Salt Lake City.

Att det blivit så lite beror på den fotskada som Stefan ådrog sig vid världscuptävlingarna i franska Tignes i mitten på november.

En blödning i hälsäckarna gjorde att han tvingades till ett ofrivilligt uppehåll från tävling - och träning.

- Det tog sin tid, och visst har jag tappat en del när det gäller tävlingsrutin. Men jag känner mig inte stressad för det. Jag vet vad jag kan, säger Stefan.

Han var i alla fall med landslaget och körde i några amerikanska GP-tävlingar under de inledande veckorna på januari. Men några resultat att yvas över blev det inte.

- Jag var mest med för att få tillbaka åkkänslan och testa mig fram. Några trick och rotationer gjorde jag inte, utan körde bara igenom tävlingarna. Tricken sparar jag till OS, säger Stefan.

Vad är ditt eget mål i OS?

- Att åka så pass bra att jag är nöjd med mitt eget åk. Blir jag sedan tia..., säger Stefan och rycker på axlarna.

OS i Salt Lake City blir Stefans första med allt vad det innebär. Mången debutant har genom årens lopp börjat skaka i knäna när allvaret närmat sig.

- Att det är ett OS-år började märkas tidigt med alla frågor som dök upp. Men jag kan slå mig ifrån all uppmärksamhet, och att det blir mycket folk som kommer att se tävlingen känns bara bra. Jag trivs med det.

Stefan har alltid hållit på med idrott. Från det han var sex år till att han fyllde 15, höll han på med tävlingsgymnastik.

- Jag tränar fortfarande en del gymnastik under sommaren och så där. Det är kul.

Varför blev det snowboard?

- Några av mina kompisar höll på och körde. Jag tyckte det såg kul ut, hyrde mig en bräda och blev fast. Nu är det livet för mig.

Det blev snowboardgymnasiet i Malung och sedan har det mesta i hans snowboardliv kretsat kring landslaget och världscupen. Fjolårets andraplats i halfpipecupen är hans största framgång.

Men efter OS kommer livet att bli ett annat. Det deklarerar han redan nu.

- Jag ska ge mina sponsorer mer tid. Filmer och annan fotografering kommer det att bli, en hel del friåkning för att själv utvecklas som åkare. Sedan kommer jag själv att välja vilka tävlingar jag ska köra. Någon världscuptävling blir det säkert, men inte alls i den mängd som varit de senaste åren, säger Stefan.

Han är också en av de drivande bakom projektet att få till en snowboard-park i Lugnets slalombacke.

- Jag kan inte fatta de som är motståndare till projektet. Falun skulle kunna bli snowboardens centrum i Sverige.

Slutligen Stefan. Vad skulle ett svenskt snowboardguld betyda?

- Mycket. Inte minst för framtida rekrytering.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons