Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS ingen lek för Ek

Annons

Elin Ek kommer från Näs utanför Avesta, och skidåkning blev en naturlig del av hennes vardag när hon växte upp.

- Hela familjen åkte skidor, och min pappa var med och tävlade. Så för mig var det naturligt att ägna mig åt skidåkning. När jag växte upp var det bra fart i klubben, Näs IF. Hälften av mina klasskompisar åkte skidor. Vi var en 10-15 stycken som tävlade.

Har du sysslat med någon annan sport?

- Ja, orientering, terränglöpning och lite friidrott. Men det blev mest skidåkning. Dessutom höll jag på med lite folkdans och sjöng i kör. Men det var inte så roligt.

När man pratar med folk som känner Elin ganska väl växer bilden fram av en tjej som inte bara har vallaburkar, formtoppar och träningsdagbok i huvudet.

- Elin är öppen och ambitiös, och hon vill komma framåt i allt hon gör. Hon vill hela tiden utvecklas, säger IFK Moras skidtränare Åsa Mattsson.

Det är alltså inte bara skidåkning som gäller, även om den tar den mesta av hennes tid.

Vilka intressen har du vid sidan om skidåkningen?

- Jag läser mycket. Just nu ligger Tolkiens Sagan om ringen på nattduksbordet. Att läsa är för mig en skön avkoppling, och sedan är det utvecklande att läsa. Man lär sig något hela tiden, säger Elin.

Åsa Mattsson berättade innan mötet med Elin att hon är en hejare även i köket, med bakning som specialitet.

När hon fick den frågan såg hon nästan lite blyg ut.

- Vem har sagt det? Jo, det stämmer. Jag gillar att hålla på i köket. Kan hålla på och baka en hel dag för att fylla på matförrådet. Men även matlagning är kul, när man har tid att göra något riktigt gott och duka snyggt. Det är mysigt.

Är du en dålig förlorare?

- Jag är en tävlingsmänniska, och en dålig förlorare, inte bara i skidspåret. Du kan fråga han där, säger Elin och pekar mot pojk- vännen Pär.

Vilka distanser vill du helst åka i OS?

- Jag siktar på att köra så många som möjligt. I år är jag lite kluven eftersom jag gjort mina bästa resultat i den fria stilen. Men ändå är det 15 och 30 kilometer i klassisk stil som jag känner mest för. Jaktstarten kan också bli intressant eftersom jag åkt bra i den fria stilen, och så förstås stafetten.

Efter skidkarriären, vad vill du göra då?

- Jag är utbildad lärare från årskurs ett till sju. Men jag vet inte om jag vill jobba som lärare. Miljön i skolan i dag är för dålig. Jag vill ha en annan bild av skolan än vad den är i dag.

Hur länge tänker du hålla på med skidåkningen?

- Jag har inte satt något stoppdatum. Jag ser fram emot VM nästa år i Italien, men jag ser heller inget slut efter det. Jag håller på så länge det är roligt, och så länge jag känner att jag utvecklas.

Har du fått ut det du förväntade dig av skidåkningen när du började tävla som riktigt ung?

- Jag har haft drömmen om att ta en stor mästerskapsmedalj hela tiden, så jag har en del grejer kvar att vinna. Jag har haft en hög nivå länge, men internationellt fattas det lite. Men jag är inte missnöjd med min skidkarriär. Jag har fått rest mycket och se andra länder tack vare skidåkningen.

Till sist. Vad tror du väntar dig när du kommer till Salt Lake City, med tanke på terrordåden den 11 september i USA?

- Massor av kontroller, som kan vara lite irriterande. Men det är ju också bra. Jag känner ingen osäkerhet, varken för flygningen eller att vara där. OS är ju en stor grej och kan vara ett mål för terrorister, så jag kanske är lite dum som inte känner mig rädd, avslutar Elin Ek.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons