Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS i fara för Fredriksson

Annons

Det var i tisdags som Fredriksson först började känna att viruset gjorde sitt intåg i kroppen. Febern steg snabbt till nära 39 grader och när svettningarna slutade förflyttade sig problemen till magen.

- Infektionen har gjort att han haft väldigt svårt att behålla maten, berättar Klas Östberg om sin patient.

Fredrikssons senaste dygn har bara varit ''skit''.

- Jag har inte kunnat behålla någon näring. Jag har inte spytt, men så fort jag äter något måste jag springa på toaletten direkt, säger han till Expressen.

- Emellanåt har magen hållit sig lugn och jag har trott att jag varit på bättringsvägen. Men så får jag plötsligt en attack och då gör det fruktansvärt ont. Det känns som om tarmarna vrids om.

Ett blodprov på söndagen visade dock att Fredriksson är på väg att bli bättre.

- Det visade att det inte finns någon infektion i blodet, säger Klas Östberg till TT.

När tror du han kan börja träna igen?

- Vet inte. Det måste Mathias få känna själv, vi får följa det här dag för dag.

Det är inte första gången som Mathias Fredriksson är sängliggande under ett OS. I Nagano 1998 däckades han av influensa.

Den här vintern var all planering inriktad på OS i Salt Lake City och då särskilt tisdagens lopp över 15 kilometer klassisk stil.

Det var på den distansen som Fredriksson var VM-tvåa i Lathis förra året - knappt slagen av Per Elofsson.

Nu missar Fredriksson sin bästa distans och förbundskaptenen Magnar Dalen är osäker på om han vågar chansa med Mathias i söndagens stafett, där Fredriksson tidigare var självskriven att köra en av de klassiska öppningssträckorna.

- Han kommer förmodligen inte att kunna prestera på topp under hela OS. Har man haft en sådan här sjukdom tar det ungefär tre veckor att komma tillbaka, säger Dalen.

Efter den usla insatsen på premiärdistansen - där Per Elofsson och Morgan Göransson bröt och Niklas Jonsson slutade sju minuter efter på 37:e plats - har nu Dalen börjat bolla med idén att plocka in en sprintåkare i stafettlaget.

- Jörgen Brink kan vara aktuell, säger Dalen. (TT)

LARS MARKUSSON

Mer läsning

Annons