Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-hjältarna

Annons

I ett OS, som varit så osannolikt för svensk del, skulle naturligtvis matchhjälten för Tre Kronor i finalen vara högst oväntad. Han som alla kommer att minnas är Nicklas Lidström.

Det skedde direkt efter nedsläpp i tredje perioden. Det var då, vid ställningen 2-2, som utgången av finalen var omöjlig att förutspå.

Då, när Mats Sundin kom upp i anfall, så valde lagkaptenen att inte skjuta, i stället lade han bara pucken snett bakåt. Det var där Lidström fanns, han behövde knappt tänka, den här gången gick allting på rutin hos 35-åringen.

- Det vi hade pratat om inför matchen var att skjuta högt på honom. Det var en bra träff, säger Lidström leende.

Det var också träffen, som gav målet, som till slut kom att avgöra OS-finalen. Den frenesi och kampvilja, som på finska heter sisu, gav inte resultat, inte den här gången heller.

Efteråt samlades spelarna kring Lidström, när sedan medaljerna delades ut blandades tårar med svett i ögonen på matchhjälten.

- Det är ju en helt otrolig känsla att få vinna guld... och dessutom att få göra avgörande målet. Det är något man drömmer om som liten kille.

En annan stor hjälte var härföraren Mats Sundin. Med den blågula flaggan runt halsen och medaljen på bröstet.

- Jag har varit med och spelat semifinal i Stanley cup och jag har vunnit VM-guld, men här har vi haft de bästa motståndarna i världen och det här väger tyngst, sade Mats Sundin.

Beskriv hur du känner dig?

- Det är en underbar känsla och det är också en lättnad. När vi träffades här var det som om vi fick känslan att vi verkligen skulle kunna göra det som folk förväntar sig av oss, sade Mats Sundin.

För tolv år sedan var det Peter Forsberg som stod där - med ena benet i historieboken, som pojken bakom svensk ishockeys största framgång. Den här gången fick han alltså se Nicklas Lidström avgöra.

- Det kunde inte ha blivit bättre. "Lidas" har alltid ställt upp för landslaget och varit med så länge, säger Forsberg.

"Foppa" kom till Turin för att skriva historia. De gjorde det tillsammans, och målet som avgjorde tecknade bilden när alla orden tog slut. Mats Sundin vann tekningen, Peter Forsberg förde pucken genom mittzonen, Sundin fick tillbaka den och släppte vidare till Nicklas Lidström. Skottet blev den gyllene generationens sista träff.

För några av dem kan Turin 2006 vara det slutet i Tre Kronor.

- Jag har hela tiden sagt att jag kör vidare om jag är hel och känner att det är roligt. Vi får se vad som händer, säger Peter Forsberg.

(TT) JAKOB SILLÈN TOBIAS ÖSTBERG GÖRAN SJÖGREN

Mer läsning

Annons