Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungs OK storsatsar – presenterar ny elitcoach och tre (!) tunga nyförvärv

Malungs OK presenterade i dagarna ett samarbete med en ny elitcoach, där Klas Dahlberg kliver in. I samma veva har man även gjort klart med tre nya löparförvärv i denna fortsatta storsatsning som klubben axlat.

Annons

Som en del i den fortsatta tillspetsningen av Malungs OK Skogsmårdarna har man under föregående år påbörjat ett samarbete med Klas Dahlberg som nu går in som ny elitcoach i klubben. I ett pressmeddelande författat av klubben själva förklarar man att Klas kommer att bistå med att ge vägledning och stöttning. Han kommer också att samordna det som behövs runt omkring en elitverksamhet.

- Förhoppningsvis kan jag bidra till att ena gruppen, stärka fokuset och hjälpa till med att staka ut den fortsatta kursen: Dessutom vill jag lägga en hel del tid på att utveckla varje löpare individuellt och få denne att utmana sig själv. Jag ser även fram emot att fortsätta utveckla MOKS organisation tillsammans med andra erfarna ledare inom klubben, säger den nya elitcoachen i pressmeddelandet, säger Dahlberg.

I samma veva kungör klubben även att man gjort klart med hela tre nyförvärv.

Den första löparen som förstärker gänget heter Oskar Lundqvist – en kille som innan representerat OK Orion i Blekinge. Övergången för 22–åringen föll sig naturlig efter att han tagit beslutet att bo kvar i Falun även efter avslutade studier på orten. Klubben beskriver honom som en tidigare lovande junior representerade Sverige under junior-vm 2014. Med flera medaljer på svenska mästerskapen som junior.

– Det har växt fram under en tid att jag vill bo kvar i Falun efter min examen. När jag hade tagit det beslutet så insåg jag att det blir bättre för mig att byta klubb. Det blev Malungs OK Skogsmårdarna för här fick jag bäst respons när jag kollade runt bland dalaklubbarna. Det är ett väldigt litet steg för mig att byta till Malung på grund av att jag känner många i klubben sedan innan.

– Jag vill se vad vintern kan ge mig. Jag vill ta ett steg fysiskt och göra bättre lopp än under 2017. Det är hård träning som gäller, säger Lundqvist.Klubben andra löparrekrytering består av ingen mindre än John Börjesson. Ett välkänt namn inom löparkretsar med bland annat mycket framskjutna placeringar på bland annat Lidingöloppet där han var bäste svensk 2016 med en 6:e plats. Passionen för orientering har alltid funnits med för John som har gjort många väldigt fina förstasträckor på de stora stafetterna.

Han har tydliga anknytningar till Malungs OK där han storebror Rickard har tävlat i två säsonger men nu även hans tidigare coach Klas Dahlberg som har förstärkt ledargruppen under senare delen av fjolårssäsongen.

– Det här beslutet har mestadels att göra med att det känns kul. Framförallt är det skoj att återförenas med brorsan Rickard och elitcoach Klas Dahlberg. Samtidigt som det känns seriöst och bra på lång sikt för min egen individuella satsning på löpning och för orienteringen då Malungs OKs mål och visioner är något jag vill vara delaktig i.

– De resor jag hittills har varit med klubben har jag fått ett väldigt bra bemötande och gänget är exceptionellt trevliga och ödmjuka, säger John Börjesson.

Från vänster: Manuel Horta, Klas Dahlberg , Oskar Lundqvist

Sist men inte minst presenterar klubben Portugals främsta herrorienterare, Manuel Horta, som även han kommer att tävla i den blåvitröda tröjan kommande säsong.

Manuel som flyttade till Falun under hösten, där han jobbar som apotekare, har valt att i sin satsning mot bland annat VM i Lettland 2018 utgå ifrån den välutvecklade elitverksamhet som finns i Malungs OK Skogsmårdarna. I samma pressmeddelande skriver klubben att Horta får möjligheten att lära sig och ta del av erfarenheter utav VM-medaljörer som Jimmy Birklin, Håkan Eriksson, Mattias Karlsson och William Lind. Manuel som på allvar presenterade sig för klubben då han i 21 kilometersklassen tog hem segern på klubbens flaggskepp Bagheera Fjällmaraton Sälen.

– Jag fick jobb i Sverige och hamnade i Falun. Malungs OK var mitt bästa val i min satsning. Jag vill ha en träningsgrupp där jag kan utvecklas och triggas av andra duktiga orienterare i klubben, i Malungs OK finns det många väldigt bra löpare, säger Manuel Horta.

Han fortsätter.

- Jag är motiverad att utveckla mig som orienterare i svensk terräng och kunna orientera bra på natten för att kunna bidra med nattsträckor till stafetterna. Träningsgrupper finns inte i Portugal på samma sätt som i Sverige med klubbträningar varje vecka. Annars är det ganska liknande.

Mer läsning

Annons