Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättemissen satte stopp för ännu ett EM-guld – Alexandersson tvåa på medeldistansen: "Väldigt surt"

Tove Alexandersson var på väg mot ännu ett EM-guld i orientering. Med bara några få kontroller kvar ledde Stora Tuna-löpare medeldistansen överlägset. Då bommade hon bort två minuter på näst sista kontrollen – och missade guldmedaljen med åtta sekunder.

Annons

Det blev "bara" ett silver för Tove Alexandersson när medeldistansen i EM i orientering avgjordes i schweziska Serpiano.

Alexandersson gjorde ett närmast perfekt lopp från start och såg ut att krossa motståndet. Redan efter en kilometer ledde hon med 37 sekunder. Och med mindre än en kilometer och bara två kontroller kvar ledde hon med nästan två minuter.

Vägen mot hennes åttonde raka mästerskapsguld såg ut att vara spikrak.

Tove Alexandersson. Foto:  Remy Steinegger

Men det är den ju aldrig i orientering. Och på den näst sista kontrollen gjorde Alexandersson en jättebom.

– Jag har gjort ett väldigt bra lopp och gjort det mesta rätt, förutom en kontroll, den nästa sista kontrollen, som jag lägger två minuter på. Så det känns så klart väldigt surt att jag inte lyckades hålla ihop det hela vägen in i mål, säger Tove Alexandersson till Radiosporten.

Guldet gick i stället till finskan Marika Teini och bronset till 20-åriga schweiziskan Simona Aebersold.

Ett tag såg det ändå ut att bli guld till en Stora Tuna-löpare, då klubbens schweiziska Julia Gross rapporterades vara i ledningen efter Alexandersson miss. Men det visade att Gross hade missat en kontroll på vägen och därmed blev det finskt guld och silver till Tove Alexandersson.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Jag var helt borta i sluttningen. Det var svårt att läsa in sig. Tyvärr rann det iväg mycket tid där, säger Alexandersson till svenskorientering.se om sitt misstag.

– Jag är besviken över mitt misstag. Men jag är nöjd med sättet jag genomförde resten av loppet. Och Marika förtjänade att vinna, fortsätter Alexandersson som efter loppet lindade foten hårt efter att ha stukat foten i slutet av loppet.

På torsdagen är det meningen att hon ska springa sprintstafett tillsammans med klubbkompisen Emil Svensk samt Jonas Leandersson och Karolin Ohlsson. Till orienteringsförbundets hemsida säger hon att hoppas kunna springa, men att det är osäkert.

OK Kåres Lisa Risby slutade på 34:e plats i loppet.

På herrsidan blev det hemmaseger genom Matthias Kyburz. Emil Svensk var med i tisdagens kval men tog sig inte vidare till finalen.

Läs mer: EM-guld till Tove Alexandersson – överlägsen i finalen: "En drömstart"

KRÖNIKA: 24 sekunder är en evighet i sprint – men fullt normalt för Sveriges främsta idrottare just nu

Läs mer: Alexandersson tar sikte på guldet som saknas – springer allt i EM: "Kommer att bli utmanande"

Mer läsning

Annons