Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM-guld till Tove Alexandersson – överlägsen i finalen: "En drömstart"

I kvalet var hon trea i sitt heat, eller på delad sjundeplats totalt. I finalen var hon etta. Och det var inget snack om saken. Stora Tunas Tove Alexandersson hade 24 sekunder tillgodo på tvåan Judith Wyder när hon vann EM-sprinten i Schweiz.

Annons

Det var ett sprintguld som saknades.

Och vi ska inte säga att Tove Alexandersson åkte till EM för att vinna sprinten, för hon är lika mycket där för att jaga guld på alla andra distanser hon ställer upp i.

Men visst ville hon visa att hon kunde på distansen där hon saknade en fullträff.

2016 vann Tove Alexandersson sina första mästerskapsmedaljer. Här springer hon hem medeldistansen i VM i Tanum. Söndagens sprintguld var hennes sjunde raka seger i en mästerskapsfinal. Foto: Adam Ihse/TT

I kvalet var det andra som var bättre, eller ska vi säga pressade sig mer och gick ut hårdare.

Tove Alexandersson tog sig ändå vidare med god marginal och med en tredjeplats i sitt kvalheat fick hon en bra startposition i slutet av det 50 löpare starka fältet.

Och Stora Tuna-stjärnan satte högsta fart direkt. Skapade sig en betryggande marginal till de som startade före henne, samtidigt som han satte ribban högt för de som kom efter.

För högt, skulle det visa sig.

Ingen var i närheten av att hota Tove Alexandersson. Hemmalöparen Simone Aebersold försökte och var tvåa, bara sex sekunder bakom Tove, vid första TV-kontrollen efter drygt en kilometer. Men vid nästa TV-kontroll, efter ännu en kilometer, var Aebersold 24 sekunder efter.

Då låg hon fortfarande tvåa.

Som mest var Tove Alexanderssons marginal till tvåan 32 sekunder. Då hade Judith Wyder tagit över den andraplats som hon höll in i mål. Wyder tog faktiskt in åtta sekunder på Alexandersson på slutet och fick ner segermarginalen till 24 sekunder. Trean Natalia Gemperle, Ryssland, var ännu snabbare i avslutningen och plockade in tio sekunder på Guld-Tove.

Men Alexandersson inledning på loppet knäckte konkurrenterna.

Och första mästerskapsmedaljen i sprint var ett faktum.

– Det känns helt fantastiskt att äntligen få genomföra en sprintfinal och hålla ihop det hela vägen. Det är verkligen en drömstart på veckan, säger Alexandersson i ett pressmeddelande från orienteringsförbundet.

– Jättekul att få genomföra en sprintfinal. Jag har ju missat några stycken. Jag har varit sjuk och skadad och så, så jag var väldigt glad redan innan; att få springa och att jag var i bra form. Det här var jättekul. Nu ska jag bara njuta av det här ett tag, sedan gäller det att ladda om till medeldistansen.

På herrsidan delade schweiziska stjärnorna Daniel Hubmann och Matthias Kyburz på titeln efter att ha fått samma tid. Britten Kristian Jones knep bronset. Jonas Leandersson var bäste svensk med en niondeplats och när det gäller Stora Tuna-löparna var Emil Svensk 18:e man, 1.03 efter den schweiziska segrarduon, medan Anton Sjökvist slutade 25:a, 1.18 efter täten.

KRÖNIKA: 24 sekunder är en evighet i sprint – men fullt normalt för Sveriges främsta idrottare just nu

Läs mer (plus): Starka nyförvärv och en stjärna i toppform – då kan Stora Tuna utmana i Tiomila: "Ser lovande ut"

Läs mer (plus): Alexandersson tar sikte på guldet som saknas – springer allt i EM: "Kommer att bli utmanande"

Läs mer (plus): Lisa Risbys spännande veckor – hoppas på skräll i Tiomila och lyckad EM-debut: "Terrängtyp som passar mig"

Mer läsning

Annons