Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orienterare i uppror

Annons

- Det är kanske inte så allvarligt som det låter, men vi vill påpeka för förbundet att om man vill göra tävlingar mer publik- och mediavänliga så kanske man måste angripa problemet på ett annorlunda sätt, säger Peter Löfås.

Att snart 700 personer skrivit på förvånar initiativtagaren.

- Det var någonting vi inte trodde, men det här visar att det finns ett brett stöd att förbundet måste tänka mer innan de förändrar.

Peter Löfås har samtidigt stor förståelse för att förbundet förändrar elitserien.

- Vi säger inte att sprinttävlingar ska strykas helt, och vi tycker också det är helt rätt att Soft rättar sig efter de regler som internationella förbundet sätter, men Sverige skulle kunna protestera mera, menar han.

Signar Eriksson, tävlingschef på Soft, svarar på kritiken.

- Vi stod upp för långdistansen vid senaste VM i Japan där upplägget inte var rättvist. Vi protesterade mot den variant utan gaffling som genomfördes då - utan gehör. Vi hoppas att vi långsiktigt kan påverka det internationella förbundet, men Sverige är bara en av 64 nationer, säger Eriksson.

Han berättar att elitserieprogrammet tagits fram tillsammans med de svenska förbundskaptenerna.

- De vill ha SM-tävlingarna och elitserien som värdemätare som kan användas vid uttagningar till VM och EM. Det skulle vara olyckligt om vi tvingades arrangera ett SM eller elitserietävlingar utan den svenska eliten, för att de måste förbereda sig för de internationella tävlingarna någon annanstans.

- Vi försöker hitta en medelväg, men som upplägget är nu är det väl inte idealiskt för någon.

Kan du förstå upprorets grundidé?

- Utan att ha läst det själv, så visst, vi vill gärna föra en öppen diskussion som gärna får gå högt i tak. Men jag försöker förklara för löparna att vi kan ha önskemål internationellt, vi kan gå ihop i Norden, men det är fortfarande bara fyra av 64 länder.

- Vi har inte sagt att vi vill ta bort långdistanstävlingarna, men någonstans måste man kompromissa, och vad är då det bästa valet långsiktigt?

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons