Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro SK åker ur allsvenskan

Annons

Örebro SK gjorde en tapper säsong i allsvenskan.

Trots turbulens vid sidan om planen lyckades Stefan Lundins mannar att hålla sig kvar i den högsta serien - men en dryg vecka senare var allt förgäves.

Örebro SK uppfyller inte förbundets kriterier för den så kallade elitlicensen, och degraderas därmed till Superettan.

- Regelverket har inte kommit till för att flytta ner lag, det har kommit till som ett stöd för klubbarna. ÖSK har kämpat förtvivlat i ett antal år, men inte fått rätsida på problemen, säger förbundets generalsekreterare Sune Hellströmer till TT.

Klubben har dragits med ett stort underskott ända sedan elitlicensen infördes, och försökte nu med olika bolagslösningar att rädda laget kvar i serien.

Det misslyckades.

Örebro SK menar att de har ett positivt kapital på 16 000 kronor - licensnämnden menar att de har ett negativt kapitel på 15 310 000 kronor före justeringsposterna.

Licensnämndens ordförande Khennet Tallinger förklarar:

- Deras negativa kapital är i vart fall 550 000 kronor, men förmodligen betydligt mer. Bland annat har bolaget Örebro Spelarinvest AB investerat i den egna spelartruppen på ett sätt som vi inte anser är rimligt. Sedan finns det andra osäkra fordringar och vi finner det ställt utom allt rimligt tvivel att föreningen hade ett negativt eget kapital vid kontrolltidpunkten och därför inte kan få licens att spela i allsvenskan 2005, säger Tallinger.

Har ni tagit hänsyn till att de bytt styrelse och försökt göra allt i deras makt att rädda situationen?

- Nej. Är det egna kapitalet negativt så är det negativt. Vi följer regelverket.

Finns det någon möjlighet för en förmögen finansiär att köpa laget ut krisen?

- Nej. Det är för sent att rätta till det här. Kapitaltillskott efter den 31 augusti kan inte beaktas.

Nyheten kom som en chock för Örebrospelarna.

- Varför spelade vi överhuvudtaget dessa 26 matcher i allsvenskan? Varför spelades kvalmatcherna? Allt man gjort i år känns meningslöst, säger målvakten John Alvbåge enligt hemsidan Fotbolldirekt.

Södertäljelaget Assyriska, som förlorade kvalspelet mot Örgryte, tar över den allsvenska platsen - och är därmed en del i de märkliga turer som kantat allsvenskan de senaste veckorna.

Det har varit poängavdrag, spelare utan arbetstillstånd, matcher utan publik och nu detta.

Förbundets generalsekreterare Sune Hellströmer menar ändå att det är bra för fotbollen.

- Det har varit lite turbulent, men allt det här är en bekräftelse på att vi håller trovärdigheten. Vi har ett regelverk och vi har visat att vi följer det.

Varför får inte AIK, allsvenskans näst sista lag, platsen?

- Våra bestämmelser säger att har man spelat sig ur en serie så har man. Låt oss säga att Assyriska inte heller klarat elitlicensen, då hade den allsvenska platsen gått till fyran i Superettan, säger Hellströmer.

Örebro SK har tre veckor på sig att överklaga till förbundets appellationsnämnd.

Något de tänker att göra.

- Det här är inte bra för svensk fotboll. Licensnämnden har inte fört någon dialog med oss. De har i stället gjort sina egna tolkningar av saker som inte stämmer överens med verkligheten, säger ÖSK:s ekonomiansvariga Rose-Marie Frebran. (TT)

NICLAS JOHANSSON

Mer läsning

Annons