Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev från Lena Birath

Annons

Ända sedan IBF Faluns begynnelse har jag, både som spelare och ledare, varit klubben trogen.

Jag är en person som lägger ner hela min själ och mitt hjärta på det jag gör. Jag är ärlig och utövar ett ledarskap med högt i tak och har fortlöpande utvärdering tillsammans med spelare och ledare.

Jag är mycket väl medveten om att detta inte är någon garanti för ett förnyat förtroende vare sig som spelare eller ledare. Är man med i leken får man leken tåla, men jag har nog i så fall inte riktigt förstått spelreglerna.

Det hade varit lättare att förstå IBF Faluns beslut om laget underpresterat under säsongen och om jag fått en förklaring till varför jag varken får vara kvar som coach eller tränare.

På det senaste mötet med de två representanterna från sportkommittén och styrelsen, fick jag en förfrågan om jag var intresserad av att vara tränare. En vecka senare fick jag meddelat av sportchefen att jag inte längre var aktuell för den ledarstab som var uppbyggd runt herrlaget säsongen 2004/05.

Dagen efter var nyheten ute i massmedia. Så här i efterhand är min känsla att föreningen redan hade bestämt en ledarstab oberoende resultat.

Den enda motivering jag fått, är att jag i januari månad inte kunde bestämma mig för en fortsättning i herrlaget. Jag ställer mig då frågan varför föreningen ville ha mig i januari, när vi inte ens visste att vi skulle vinna serien och ta oss till kvalserien och inte i april när vi vunnit serien, gått till kvalserien och är ett av två lag som spelar i elitserien kommande säsong?

Hur skall jag som ledare kunna utvecklas i mitt ledarskap om jag inte får reda på vad som skall förbättras?

Som ledare måste jag kunna motivera varför en spelare inte får spela och vad han skall utveckla. När jag ville ha en förklaring från sportkommittén och styrelseledamoten fick jag svaret: "det kan vi inte säga." Eftersom vi under hela säsongen haft utvärderingar, både individuellt och med laget, kom beslutet som en blixt från klar himmel.

Jag har inte fått några tecken på missnöje vare sig från enskilda spelare, laget eller människor i föreningen - tvärtom.

Sportkommittén har lovat mig en förklaring, som jag personligen anser att jag borde ha fått för länge sedan. Den har hittills uteblivit och nu känns det som om de håller på att "leta" fram en förklaring. Jag skulle önska att de personer som varit delaktiga i beslutet är så rakryggade och ärliga att de kan stå för detta och på ett sanningsenligt sätt kunna förklara varför.

Förra säsongen var jag inblandad i en liknande händelse med samma förening, men trots allt som hänt kommer IBF Falun ändå att vara en stor del av mig. Min önskan och förhoppning är att IBF Falun kan lära sig att sköta kontakten med spelare och ledare på ett mer ärligt och professionellt sätt.

Om inte organisationen förbättras och förändras finns det i framtiden en risk för att både spelare och ledare väljer att representera andra föreningar.

LENA BIRATH

Mer läsning

Annons