Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om vad Sopranos säger om (fotbolls)livet

/

Annons

David Chases HBO-mästerverk är ren och skär magi.

Otäckt? Visst. Och är inte serien väldigt våldsam? Säg så här i stället: Är Christer Abris en hockeylegendar? Jo, Sopranos är allt det där.

Men mitt i all tragik, all jävelskap som Soprano-familjen ställer till i norra New Jersey har serien något speciellt. Det handlar - självfallet - om spänning, men också om det i alla maffiaepos inneboende förbjudna som är fullständigt absorberande.

Man kan inte slita sig, och det är därför som jag den här veckan sett åtta Sopranos-avsnitt om dagen som försäsongsträning inför den avslutande rundan som startar i höst.

Sopranos handlar om grov organiserad brottslighet, men är samtidigt ett familjedrama - om än inte särskilt finsnidat i konturerna av sin moral - som det finns en sorts verklighetsförankring i.

Som när Anthony Jr, den bortskämda och imbecille ungen, sabbar i skolan, kickas därifrån och pappa Tony vill skicka honom till en militärskola långt bort. Mamma Carmela ogillar idén på att Anthony Jr, den lille plutten, ska fösas ihop med andra, bli blott ett namn bland andra.

- Kreativt tänkande, säger hon i ett av de sista avsnitten från tredje säsongen, vart tog det vägen?

Hon är Lars Lagerbäcks värsta fiende.

Och den som säger att det är fördummande att följa en tv-serie (nämn Dallas för Jan Myrdal, så ska ni få se på liv) kan slänga sig i soffan med huvudet före, för när jag såg den där scenen, när idyllen som egentligen aldrig varit någon idyll var på väg att rasa ned i ett hål så stort och svart att inte ens doktor Melfi mardrömt om det, kom jag att tänka på en lysande Johan Orrenius-intervju i Expressen från dagarna före den allsvenska seriestarten.

Lasse Johansson, 32, spelare i Kalmar och aktiv socialdemokrat, sa:

- Jag brukar säga att Zlatan har förstört en hel generation svenska fotbollsspelare. Alla unga som kommer fram i dag har Zlatan som idol, de vill vara som han. Inget fel i det men för många tror sig själva vara Zlatan. Det här är ett problem för svensk fotboll i framtiden.

Han fortsatte:

- . de lägger av om det går emot. Och får de inte spela är tränaren dum i huvudet. Med den inställningen kommer Sverige att halka efter. Alla skriker att vi måste få fram mer tekniska spelare. Men det som verkligen gjorde Sverige bra en gång i tiden var ju lagarbetet och inställningen.

Lars Lagerbäck måste älska honom.

Själv tror jag att det är tvärtom: Att Zlatan är det bästa som har hänt svensk fotboll sedan vi slutade bo i grottor.

Det finns inget tråkigare än det enkelspåriga, det förutsägbara och Håkan Mild-aktiga i (idrotts)livet.

Säg den fotbollsskola som lockar ungdomar till sig med, säg, Henrik Rydström som affischnamn och du får en miljon kronor av mig direkt.

Svensk fotboll - och vilken idrott som helst - står och faller med uppstickare, sådana som med briljans slår sig fram och gör sig ett namn.

De skapar intresse. De föder drömmar.

Att vilja bli Någon kan aldrig vara fel.

Att vilja bli en ny Zlatan eller Marta kan aldrig vara fel, Lasse Johansson.

Det är när man inte vill bli någon, när man känner en hopplöshet och en tomhet som saknar nödutgång, som fotbollen - precis som samhället - lever farligt.

Ingen som har en dröm slutar drömma och lägger av med det som man älskar och faktiskt kan leda till stjärnorna eller till blott fem minuter i rampljuset som inhoppare i Dalkurd.

Det är förutsättningarna och/eller bristen på uppmuntran som krossar drömmar.

Fast jag kan förstå Lasse Johanssons rädsla för att det självklara i att som ett lag jobba mot ett gemensamt mål som gagnar alla, även de som satt på bänken eller var skadade när den viktiga matchen spelades, är på väg att försvinna.

Men det problemet har inte bara svensk fotboll.

Fråga din arbetslösa granne. Eller din sjukpensionerade farbror.

Fråga Hästsvansen och Fredrik också.

Ibland är faktiskt Lagerbäcks tankar om kollektivet väldigt bra.

Men bara utanför fotbollsplanen.

Mer läsning

Annons