Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olssons tränare: "Helt rätt"

/
  • Snabbast på träning – men när tävlingen skulle avgöras var vindarna för starka för Hans Olsson.

Hans Olsson, 27, låg på sjätte plats.
Då avbröts Val Gardenas störtlopp – och alla resultat ströks.
– Helt rätt, säger landslagets farttränare Helmuth Krug.

Annons

Hans Olsson, med startnummer två, var hela två och en halv sekunder före första startande Ivica Kostelic, Kroatien, och såg mycket nöjd ut när han gick i mål.

– Det var ett bra lopp av Hans, säger Helmuth Krug.

Plötsligt började dock åkare efter åkare att passera veckans överlägset träningsbäste.

– De hade perfekta vindförhållanden. Hade Hans haft det hade han varit två tiondelar bättre och därmed gjort ett riktigt toppresultat, säger Krug.

För Olsson var vinden värst i början av loppet, vars start ändå hade flyttats ner.

När tävlingen återupptogs mitt i det seedade fältet efter ett avbrott på 40 minuter var den hårdaste vinden plötsligt i slutet av backen, vilket ledde till stora skiftningar i mellantiderna.

Ingen tog sig heller förbi Olsson på sjätte plats.

Innan sista seedade åkare, Bode Miller, USA, skulle ge sig iväg blåstes tävlingen av – och alla resultat stryks eftersom de första 30 åkarna måste ha startat för att tävlingen ska räknas.

– Det blev för farligt, vindarna ändrades hela tiden och kom från alla håll. Det var helt rätt beslut att avbryta, säger tränare Krug.

I Vinterstudion spekulerade både expertkommentatorn Stig Strand och förre fartspecialisten Fredrik Nyberg att de stora nationerna med påtryckningar kunde ha legat bakom beslutet att avbryta, för att resultaten inte skulle gälla.

– Det är alltid samma spekulationer. Och det är klart att de stora länderna är pressade att göra bra resultat. Men i det här fallet måste man vara sportslig. Det finns en moralisk aspekt också, säger den österrikiske tränaren.

Den sjätteplats som Hans Olsson var på väg mot hade varit hans bästa resultat i Val Gardena och dessutom inneburit världscuppoäng som fört honom närmare en startposition i den seedade gruppen.

– Det är som det är. Nu är det bara att vänta på nästa tävling, säger Helmuth Krug.

Tävlingen i Val Gardena kommer inte att köras vid ett senare tillfälle under säsongen.

Mer läsning

Annons