Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle tar över rodret

/
  • Foto: Johan Solum
  • Prisade. Den här sextetten blev hyllade under IFK Mora IA:s årsmöte. Från vänster ser vi fotbollens Mathias Jones, som fick utmärkelsen Årets ledarprestation. Sedan följer orienteringsklubbens Marie och Per Rapp. De fick ta emot Lädeordens ledardiplom. Maratonmannen Jonas Buud tilldelades det prestigefyllda FM Mattsson-priset och blev således årets IFK-are. Framför kvartetten står skidorienteringstjejerna Eva Svensson (Årets juniorprestation) och Helene Söderlund (Lädeordenstipendiat). Saknas på bilden gör skidåkaren Elin Ek, som svarade för Årets idrottsprestation samt Magdalena Olsson, som fick utmärkelsen Årets ungdomsprestation inom orientering.

Annons

- Jag har ju nyligen fyllt 65 år och hade väl hoppats på att någon yngre skulle ta över. Men när idrottsrörelsen kallar ska det mycket till innan man säger nej, säger Olle.

Nu är Andersson inte helt färsk som ordförande. Han har redan hunnit bekanta sig med posten under ett par månader.

- Jag var vice ordförande och när Johan Olov hoppade av i mars, tog jag över i slutet av den månaden.

När IFK-alliansen stod i akut behov av en ny ordförande tackade Olle ja. Svaret var dock inte helt självklart.

- Jag skulle inte ta det här om jag inte haft min fru Ingrids stöd. Visst tvekade jag lite, men det var mest för att jag är lite till åren kommen.

- Men jag går inte in i det här med vånda. Jag tycker väldigt mycket om idrott och IFK Mora, så det känns bara bra.

Olle förväntar sig allt annat än en lätt uppgift att leda en förening med sex olika klubbar.

- Visst kommer det att bli påfrestande, det är jag medveten om, säger han.

- Bland de svåraste uppgifterna blir att fördela behållningen från Vasaloppet ut till klubbarna.

Vad anser då Andersson är hans viktigaste uppgift som ordförande i en förening med närmare 4 000 medlemmar?

- Det är att hålla ihop IFK-familjen. Sedan är det att företräda IFK Mora som majoritetsdelägare i Vasaloppet.

Att IFK Mora IA värnar om familjen visades med tydlighet under årsmötet. Det blev ett solklart nej till Mora Biathlon (77-0! i röstsammanräkningen) som försökte komma med i IFK-familjen.

- Men jag tycker inte det där är så dramatiskt. Verksamheten har byggts upp under många år och det är fullt naturligt att klubbarna är vaksamma då det är någon ny som vill komma med.

- Skidklubben och orienteringen har ju redan ett samarbete med skidskyttarna. Vi får avvakta ett år och så får vi se hur det hela utvecklar sig, säger Olle och förklarar att ett nej den här gången inte behöver innebära för evigt.

Vad det gäller IFK Moras IA:s ekonomi så är den god, enligt den nytillträdde ordföranden. Föreningen visar ett eget kapital på 8,8 miljoner kronor.

- Vi har ett speciellt avsatt konto på sex miljoner för ett eventuellt inställt Vasalopp. Räknar man bort det blir det inte så mycket kvar och de senaste åren har vi gått minus.

- Men jämfört med många andra klubbar har vi det gott ställt ekonomiskt. Vi får dock inte förledas att tro att allt går av sig själv.

Han har tre vasalopp och en handfull Öppet spår bakom sig. Han har tävlat i både orientering, friidrott och skidor. Nu ska han leda IFK Mora IA.

- Jag har ett brett idrottsligt engagemang, så det här ska jag nog klara av, avrundar den nye ordföranden.

Mer läsning

Annons