Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle om kraschen

Annons

LEYSIN, Schweiz

- Det hade kunnat gå mycket värre, det inser jag nu. Och nästa gång jag står på startlinjen, lär jag inte vara lika kaxig. Självförtroendet har fått sig en smäll, säger Olle, som med sina 46 år, blir 47 den 14 februari, är världscupcirkusens äldste åkare.

Men fortsatt framgångsrik. I fjol var han exempelvis totaltvåa i världscupen.

Det var i kvaltävlingen till säsongens första världscuptävling i schweiziska Leysin, som Olle kraschade våldsamt i backens nederdel.

I en fart av av cirka 150 km/h slungades Olle mot den stenhårda pisten, for upp i luften och rakt igenom skyddsnäten som omger backen.

- Jag fick ett felskär, enligt de som såg olyckan körde jag på en snöklump, korsade skidorna och slog huvudlöst i backen. Sedan for jag in med våldsam kraft i skyddsnäten, klippte några av pinnarna som håller upp nätet, innan resan fick sitt slut.

Vad tänkte du när du kände att det skulle bli en krasch?

- Allting går så fort att du inte hinner tänka så mycket. Men rent reflexmässigt försökte jag komma på rygg så fort som möjligt. Precis som mc-åkare har vi ett bra ryggskydd.

När den våldsamma färden tagit slut. Vad tänkte du då?

- Att ligga så stilla som möjligt i väntan på att sjukvårdarna skulle hinna fram och sätta på mig stödkrage. Jag var rejält chockad, men blev lugnare då jag kände att jag kunde röra på händer och fötter.

Olle fördes direkt till sjukhus där läkarna kunde konstatera att han dragit på sig en lättare hjärnskakning, blivit blåslagen, men i övrigt klarat sig från benbrott och svårare skador.

- Jag hade åkt på en rejäl brännskada på ena armen också. Med all tydlighet hade jag inte lyckats hålla armen från backen i fallet. Dräkten hade bränt sig in i skinnet och satt fast, berättar Olle.

Speedskiåkarna har en mycket tunn dräkt på sig, anpassad för att nå högsta fart.

- Den är "kondomtunn", skulle man kunna uttrycka saken, så den ger inte mycket skydd när man råkar ut för något sådant här, säger Olle.

Sälenåkaren missar nu de två inledande världscuptävlingarna i Leysin, men hoppas vara tillbaka till tävlingarna i österrikiska Goldeck den 13 februari.

- Chansen att ta hem totalsegern i världscupen är nog borta nu. Men i världscupavslutningen, på hemmaplan i Hundfjället den 30-31 mars, ska det bli riktigt åka av, säger Fiskarhedens snabbaste skidåkare.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons