Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öhrstigs spurt avgjorde Tjejvasan

Annons

- Att vinna Tjejvasan är stort. Det är en speciell tävling, så det känns toppen, säger Emelie och ler mot solen som flödade över Mora.
Det var många som trodde, eller befarade, att det skulle bli norsk seger i år igen. I fjol vann Anita Moen i utklassningsstil.
I år tippade de flesta att norskan Elin Nilsen skulle vinna ganska lätt.
Elins uppladdning var inte den bästa. På fredagen satte hon sig i bilen och körde de 88 milen från hemmet i Mo i Rana ner till Mora.

’’Chanslös’’
- Planen var helt klart att vinna. Men jag var chanslös i dag. Jag hade en dålig dag och får väl skylla på den långa resan, sade Elin innan hon satte sig i bilen för en ny 88-milafärd hemåt.
När Elin inte orkade blev det en helsvensk uppgörelse. Emelie Öhrskog och Antonina Ordina lämnade de övriga bakom sig i ett ganska tidigt skede av loppet. Ett tag såg det ut som om Tjejvasans sensation Anna Elffors, Bergeforsen, skulle ansluta till toppduon. Ett tag var hon också i kapp men tvingades släppa. Anna slutade ändå trea, och med tanke på förutsättningarna var det en stark prestation. Hon hade nämligen inga ledare med sig till tävlingen utan fick valla sina skidor själv.
- Tur det var lättvallat, säger officeraren i försvaret, Anna Elffors, som i morgon åker till Slovenien för att köra militär-VM.

Gillar inte masstart
Slutstriden mellan Emelie Öhrstig och Antonina Ordina blev i ordets mening ingen strid. Antonina hade inget att sätta emot sista biten in till målet i Mora.
- Masstart är inte min grej. Det var inte speciellt jobbigt, men jag hade ingen fart i kroppen.
Emelie Öhrstig, som också är duktig landsvägs- och mountainbike, gillar däremot masstart.
- Jag är explosiv. Min taktik var att sätta in rycket innan vi kom in på upploppet. Jag brukar använda samma taktik i cykeltävlingar, säger Emelie som fick 50 000 kronor för segern, lägg därtill två spurtpriser a 5 000 kronor styck.
Ingen dålig förtjänst för tre mils skidåkning mellan Oxberg och Mora. (TT)

Mer läsning

Annons