Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öhlund får spela i OS

Annons

- Jag hoppades och trodde att allting skulle lösa sig, men visst fanns det en liten oro i kroppen, säger Mattias Öhlund till expressen.se.

- Jag har hela tiden vetat att jag inte gjort någonting fel - annat än att jag tagit någonting jag fått av min ögonläkare. Det är synd att det blivit som det blivit, men nu är jag bara glad att allt är över.

Det var i början december som Vancouverbacken genomgick en ögonoperation och då fick i sig det dopningsklassade preparatet acetazolomid, ett ämne som kan användas för att dölja dopning med anabola steroider.

Den 9 december lämnade han ett positivt dopningsprov i samband med ett oannonserat träningstest utfört av den internationella antidopningsbyrån Wada.

IIHF låter Öhlund spela i OS, men delar ut ''en skarp varning'' till svensken.

- En varning tycker jag är befogat. Alla är ju individuellt ansvariga för vad de stoppar i sig. Men jag tycker ändå att IIHF har fattat ett förnuftigt beslut, det var ju solklart att det här inte handlande om någon som försökte fuska, säger Anders Hedberg.

Avgörande för beslutet var att IIHF:s medicinske expert Mark Aubry, som varit i kontakt med Öhlunds läkare, godtog förklaringen att Öhlund fått i sig acetazolomid i samband med ögonoperationen eftersom Diamox (som innehåller acetazolomid) är det bästa läkemedlet att använda för att förhindra vätskebildning i ögat.

- Jag får väl lära mig att ta reda på vad jag tar. Nu ska jag kolla upp att allt är grönt i fortsättningen, kommenterar Öhlund varningen.

De fem herrarna i disciplinkommittén - kanadensaren Murray Costello, letten Kirovs Lipmans, tjecken Jindrich Micka, tysken Gerhard Mösslang och slovaken Janko Popovic - var efter en lång diskussion eniga om att brevledes skicka en skarp varning till Öhlund, men ändå låta honom få spela OS-turneringen i Salt Lake City eftersom det fanns ''speciella omständigheter''.

Öhlund har haft nedsatt syn på sitt högra öga efter en olycka 1999, men efter operationen har nu Öhlund återfått nästan full syn. (TT)

LARS MARKUSSON

Mer läsning

Annons