Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offensivt försvar i Brage-rättegången

Annons

Man kan säga att försvarsspelet blev ytterst offensivt när det blev Borgblads tur att förhöra den Danmarksbaserade Fifa-agenten Ivan Benes.

En agent som kopplades in när Brages ledning befarade att de tidigare haft att göra med en olicensierad agent, som dessutom misstänktes ha kopplingar till maffian.

Med hjälp av den auktoriserade Benes skulle ordförande Hans Eriksson ställa allt till rätta. Benes valdes eftersom han ansågs ha en gedigen erfarenhet och dessutom talar serbokroatiska.

Enligt Eriksson var överenskommelsen den att Benes skulle reda ut förhållandet mellan de tre jugoslaviska spelarna och deras respektive moderklubbar.

Åtalet omfattar i det här fallet endast Dusko Radinovic. De pengar som Brage betalade för honom gick till Benes i Danmark, och skulle enligt Eriksson gå vidare till Duskos moderklubb i Jugoslavien. 15 procent behöll Benes.

- Du tjänade drygt 100 000 kronor utan att göra någonting, dundrade Borgblad.

- Jag har gjort Hans Eriksson en tjänst, svarade den tillreste agenten.

När åklagaren frågade Benes om Hans Eriksson visste att den största delen av pengarna som betalades gick till Dusko, svarade han mycket tyst:

- Ja.

Ivan Benes vidhöll att han aldrig hört talas om någon moderklubb i Dusko Radinovics fall.

Genom att låta spelarens lön gå via Danmark kunde Brage alltså slippa skatt och sociala avgifter, menar åklagaren.

Från Erikssons planhalva hävdas det däremot att Brages ledning varit mycket mån om att skatta rätt.

Och så var det det där med maffian...

IK Brages nuvarande ordförande, Kjell Björklund, var tydlig och noggrann i sitt vittnesmål, men samtidigt märkbart skakad av situationen. Fastän det tog honom emot berättade han om det klubben så länge dolt:

- Vi ville hålla det för oss själva. Jag kunde se löpsedlarna framför mig om det skulle ha kommit ut - Brages samröre med maffian...

Det var när Björklund deltog i en konferens med föreningen Svensk elitfotboll som chocken kom. Redan första kvällen på den tre dagar långa Finlands-kryssningen fällde Tommy Teorin kommentaren:

- Går du med skottsäker väst nu? En kompis till den du gör affärer med har blivit skjuten på Solvalla.

Svensk elitfotbolls Tommy Teorin syftade på den äldre man som hjälpt Brage i kontakt med en jugoslavisk spelare. En man som man med tiden fattade misstankar om. Han lär ha varit en olicensierad agent, välkänd av Svenska Fotbollförbundet.

Tommy Teorin vittnade också själv i går, om sitt uttalande, och om hur chockad Kjell Björklund blivit när han fick sin "varning".

- Morgonen därpå såg han ut som ett vandrande lik. Och sedan var han knappt kontaktbar resten av resan.

Björklund berättade att han blivit så chockad att han varken kunde äta eller sova. Han var rentav rädd. Men några riktiga belägg för den olicensierade agentens samröre med maffian finns egentligen inte.

Avslöjandet om den olicensierade agenten ska enligt Brage ha varit anledningen till att man kontaktade den auktoriserade Fifa-agenten Benes.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons