Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och Johan själv var slutkörd efter sin toppmatch

Annons

34 räddningar, varav de flesta så svettiga att han tvingades tugga i sig dextrosol mellan andra och tredje perioden bara för att få upp blodsockret.

Medan lagkamraterna går förbi på rad och strör berömmande ord åt målvaktshjälten, tittar han själv blygt ner i backen. Eller också är det så att blicken flackar av trötthet. För i matchen mot Linköping fick Johan Backlund slita oerhört hårt.

- Sista perioden var det värsta på länge. Jag är helt tömd. Normalt brukar man få jobba mer mentalt än fysiskt, men i dag var det inte så, säger "Backe".

Linköpingsspelarna var kanske loja under vissa delar av matchen, men i andra skapade de ett massivt tryck mot Leksandsmålet.

- De var grymt bra på att hålla puck och rulla runt. Vi försökte spela enkelt, men de var överallt.

Backlund svarade med att göra den ena räddningen sanslösare än den andra, inte minst i den tredje perioden då han tvingades överge sin lugna målvaktsstil till förmån för en mer spektakulär.

- Det är inte min stil egentligen, men jag hade några riktigt sköna, ler han.

Med en räddningsprocent på 94,44 överglänste han kollegan Fredrik Norrena i Linköping. I elitseriens målvaktsliga ligger han strax bakom densamme, med ett snitt på 91,94 procent.

Han släpper förvisso in 2,42 mål per match, men då ska man veta att han tillsammans med Modos Krizan och Djurgårdens Lassila är den som får flest puckar mot sig.

36 skott är dock fler än vanligt.

Därför är Johan Backlund trött efter matchen. Besvikelsen beror naturligtvis på de tappade poängen. Att han samtidigt är nöjd med sin insats, är inte heller så konstigt.

Han kostar på sig ett leende.

- En sådan här match är faktiskt kul som målvakt. Det svider att vi inte vann, men jag får smälta det.

ANDREAS EMANUELSSON

HANS DAHL

ESBJÖRN JOHANSSON

Mer läsning

Annons