Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och Andersson på den långa distansen

Annons

- Visst var det en jobbig bana och det var länge sedan som jag var så här trött när jag sprang på "platten".

- Det här var helt klart en av de tuffaste banorna som jag sprungit, pustade herrsegraren, Västerås SOK:s Håkan Andersson.

När kortdistansens segrare, Skogsmårdarnas Håkan Eriksson, valde att avstå den klassiska distansen blev herrtävlingen en mer öppen historia.

Och den som klarade den mycket krävande banan bäst var Västeråsorienteraren Andersson. Han var faktiskt den ende som sprang den knappa 14 kilometer långa banan på under två timmar. Med sina 1.56.51 var Håkan Andersson nästan fyra minuter före tvåan, Hestras Lars Norrby.

Men terrängen i Långlet utanför Mora var inte helt lätt att läsa för den 23-årige värmlänningen (kommer från Arvika).

- Nej, det var en riktigt lurig bana och jag bommade en hel del, säkert åtta minuter, sa Håkan som i ranking ligger strax under den yppersta svenska eliten.

En "normal" segrartid på en sådan här lång sträcka brukar ligga på runt 85 minuter. Nu blev segrartiden dryga halvtimmen långsammare.

"Skyldig" till de långa sträcktiderna är banläggaren Maffe Frost.

- Den här banan ska vara en riktig utmaning, menade Frost.

- Den innehåller allting, med många olika typer av orienteringsmoment, och bland annat hade vi två sträckor där det var hela två kilometer mellan kotrollerna, vilket inte är så vanligt.

Ytterligare en förklaring till de långa sträcktiderna är att banan lades redan förra året, men som aldrig utnyttjades på grund av att den tävlingen ställdes in.

- I fjol hade vi ett bättre startfält och hade vi haft samma i år, så hade säkert segrartiden blivit en kvart bättre, menade Frost.

Det var rejält tunga ben som bar orienterarna den sista biten fram till mål, men de flesta verkade ändå trivas med den tuffa och svårlöpta banan. Inte minst segraren Håkan Andersson.

- Det var väldigt stenigt på vissa partier och där var det bara joggning som gällde. Men jag gillar den typen av banor, för det gynnar mig som inte är så snabb när det är lättsprunget, sa den nöjde segraren.

I damernas elitklass blev det dalaseger genom Leksand OK:s Bitti Sandahl. Hon vann den klassiska distansen, över åtta kilometer, med dryga två minuter tillgodo på Anna Thomasdotter, Västerås SOK.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons